De ziekte van Lyme, ook borreliose genoemd, komt o.a. voor bij mensen en honden. De ziekte wordt veroorzaakt door bacteriën die tot de groep Borrelia burgdorferi behoren. De belangrijkste overdrager van deze bacterie is de teek Ixodes ricinus. Deze teken komen het hele jaar voor in Europa, met een brede piek van begin maart tot oktober.

Hoe vaak komt het voor?

Ongeveer 20% van de teken is besmet in Nederland.
Het is niet bekend hoe vaak honden in Nederland jaarlijks de ziekte van Lyme krijgen. 2 Tot 70% van de honden in Europa heeft afweerstoffen tegen Lyme in het bloed: Er is dus veel variatie in besmetingen tussen de verschillende gebieden. Doorgaans wordt geschat dat 5% van de besmette honden daadwerkelijk ziek wordt. Oudere honden en honden met een slechte afweer lijken gevoeliger voor de ziekte.

Ziekteverschijnselen

Het kan soms lang (2 tot 5 maanden) duren voordat de klinische symptomen optreden. Deze zijn meestal niet echt specifiek: sloomheid, koorts en kreupelheid met stijve bewegingen en gezwollen gewrichten. Ook de lymfeklieren kunnen vergroot zijn.
De bekende “rode plek” wordt bij de hond niet beschreven zoals bij de mens.
Binnendringen van de bacterie in andere organen van het lichaam (zoals bijvoorbeeld nieren, centraal zenuwstelsel en hart) kunnen soms ook andere symptomen veroorzaken.

Behandeling

De ziekte van Lyme wordt behandeld met antibiotica. Het is mogelijk dat de infectie ondanks de behandeling blijft bestaan.

Lyme voorkomen

Een manier om de ziekte van lyme te voorkomen is het gebruiken van teken-afwerende middelen. Kom gerust langs voor advies over mogelijke middelen. Wanneer een teek zich toch vasthecht zorgen deze middelen ervoor dat de teken snel weer van de huid afvallen. Op deze manier heeft de teek geen tijd om de ziekte van Lyme over te brengen op de hond. Dit gebeurt namelijk meestal pas nadat de teek al 24 tot 48 uur is vastgehecht aan de huid.

We raden u aan uw hond na elke wandeling te controleren op teken. Wanneer u een vastgehechte teek ontdekt kunt u deze met een tekentang verwijderen. Vooraf ontsmetten van de huid wordt afgeraden. De teek kunt u in een rechte beweging verwijderen. (Draaien blijkt niet nodig).

Heeft uw hond vaak teken dan kunt u ook een vaccinatie overwegen. Na een eerste vaccinatie moet deze na 3 weken herhaald worden. Vervolgens wordt het jaarlijks herhaald. Honden kunnen vanaf 3 maanden leeftijd gevaccineerd worden. De beste periode om te vaccineren is februari of maart.

 

Pin It on Pinterest

Share This