Oververhitting, wat te doen?

Dieren raken hun warmte kwijt door te hijgen. Ze hebben namelijk geen zweetklieren, behalve in de voetzolen. Dit lukt niet altijd voldoende. Vooral honden en konijnen raken soms oververhit. Denk aan konijnen waarvan het hok in de zon staat of honden die te actief zijn in de hitte. Vooral kortsnuitige honden hebben moeite om hun warmte kwijt te raken.
Er is op social media veel discussie hoe te handelen als je dier oververhit is. Mag je nou wel of niet water over het dier gieten of een natte handdoek gebruiken?

Dit zijn onze adviezen:

-Temperatuur je dier wanneer mogelijk. Als honden warmer zijn dan 39.5C kun je gaan koelen. Soms zien wij dieren met een temperatuur van 41.5°C of hoger. Dan moet er meteen actie worden ondernomen!
-Laat je dier drinken als het dat wilt.
-Zoek de schaduw op.
-Gebruik een airco of ventilator
-Als je buiten loopt kun je het lichaam van je dier onderdompelen in een plas of sloot. Zorg wel dat de kop boven water blijft.
-Gooi geen emmer KOUD water over je dier. Dan gaan de bloedvaatjes in de huid dicht en kan de warmte niet weg. Het is wel slim om stromend water dat op kamertemperatuur (20-30°C) is te gebruiken. Bijvoorbeeld onder de douche.
-Sla geen natte handdoek over je dier. Dat werkt dan als een deken. We raden wel aan natte, koude doeken of handdoeken op te rollen en deze in de oksels en/of liezen te leggen. Maak deze steeds opnieuw nat met koud water.
-Neem contact op met een dierenarts. De temperatuur van een oververhit dier moet elk kwartier gemeten worden. Een dier moet ook niet teveel afkoelen. De grote temperatuurwisselingen zijn schadelijk voor de organen. Een dierenarts heeft nog andere mogelijkheden om te koelen, zoals een infuus. Een dag na de oververhitting wordt vaak bloedonderzoek gedaan om te controleren op nier- en leverschade.

Voorkomen is beter dan genezen.

Zorg voor rust op warme dagen. Dus niet spelen met andere honden en wandelen kan het beste ’s ochtends en ’s avonds plaatsvinden. Overdag kun je je huisdier dan alleen maar kort uitlaten. Zwemmen, ventilatoren en koelmatten helpen ook!

Pin It on Pinterest

Share This