Standpunt!

Zembla 11 december 2010:
‘Einde van de rashond’ rekent af met de mythe van de stamboom als keurmerk van kwaliteit……van de anderhalf miljoen honden die in Nederland rondlopen, zijn zo’n 500.000 echte rashonden. Deze rashonden, zoals poedels, teckels, golden retrievers en spaniëls, genieten het meeste aanzien, omdat die een stamboom hebben. Een echte rashond is kostbaar en voor de nakomelingen wordt grof geld betaald. Fokkers doen er dus alles aan om aan het gewenste schoonheidsideaal van de rashond te voldoen. Modetrends bepalen hoe een hond eruit moet zien. En dus lopen er honden rond met te platte snuiten, te kleine schedels, uitpuilende ogen, doorgezakte heupen en tal van andere erfelijke aandoeningen, waar de dieren mee geboren worden en waar ze de rest van hun leven ernstig last van hebben. Hoewel er al jaren wordt gepraat om aan deze dierenmishandeling een einde te maken, blijven echte maatregelen uit. De rashond wordt nog steeds gezien als een toonbeeld van gezondheid”

Tijdens deze uitzending ( te zien via www.zembla.vara.nl) werd aangegeven dat de dierenartsenorganisatie KNMVD geen standpunt heeft. Dit blijkt verkeerd weergegeven en het standpunt is leesbaar via www.knmvd.nl onder ‘’standpunten’’.

Standpunt Dierenkliniek de Paltrok:
Ons team heeft sinds jaar en dag het beleid om te kiezen voor het dier en de liefhebber- eigenaar. Er zijn gelukkig goedbedoelende fokkers, ook in onze praktijk. Er worden ook veel gezonde leuke rashonden en raskatten gefokt. Daar waar fokkersbelangen (ook van andere diersoorten) tóch botsen met dierbelangen, kiezen wij voor het dier, óngeacht de zakelijke gevolgen. Wij zijn van mening dat verschillende organisaties binnen de ’’ honden- en katten wereld’’ hun verantwoordelijkheden stringenter zouden moeten nemen. Wij streven naar goed overwogen keuzes bij de aanschaf van welk huisdier dan ook en overleggen regelmatig met potentiële diereigenaren over te verwachten rasgebonden problemen. Kruisingen hebben door een bredere genetische basis in bepaalde opzichten forse voordelen. Bepaalde rassen raden wij af met het oog op aantasting van het welzijn.

 

Pin It on Pinterest

Share This