Castratie Reu

Wat zijn redenen om een reu te castreren?

Natuurlijk wordt een dier na castratie onvruchtbaar, maar dat is zelden voor eigenaren de belangrijkste reden. Veel vaker is het doel om het gedrag te beïnvloeden. Als een dier op jonge leeftijd wordt gecastreerd, voorkom je of verminder je als regel ongewenst dominant gedrag: dominante agressie ten opzichte van andere honden en/of mensen, maar ook slecht willen luisteren, voor zover dit met dominantie te maken heeft. Daarnaast voorkom je of verminder je hyperseksueel gedrag, dat zich op verschillende manieren kan uiten. Sommige reuen willen elke teef meteen bespringen of vertonen ook rijgedrag ten opzichte van mensen en laten zich daarbij slecht corrigeren. Ook lopen reuen nogal eens weg, als er een loopse teef in de buurt is, of weigeren ze soms zelfs te eten. Nu en dan zijn ook lichamelijke problemen aanleiding om een reu te castreren. Een voorbeeld daarvan is een hardnekkige en slecht te behandelen voorhuidontsteking, die voor de hond hinderlijk kan zijn, maar ook hygiënische problemen oplevert. Een ander voorbeeld is een bepaald type tumor naast de anus, die we bij oudere reuen soms zien. Na castratie is de kans op recidief kleiner. Natuurlijk moeten we hier ook prostaatproblemen noemen: vergrotingen, ontstekingen en een enkele keer tumoren.

Zijn er ook nadelen aan castratie?

Ja, een onzekere reu kan na een castratie onzekerder worden. Vertoont uw hond vaak angstig en onderdanig gedrag dan is het verstandig om eerst met een dierenarts of gedragsdeskundige door te spreken of uw dier wel gecastreerd moet worden. Bij twijfel kan een “chemische castratie” een optie zijn, zie “Alternatieven” hieronder.

Andere nadelen bestaan ook, maar in het algemeen worden die voor lief genomen. Belangrijkste nadeel is de neiging tot overgewicht. Na castratie heeft de hond minder eten nodig, maar de eetlust is daarentegen vaak toegenomen. Het is dus zaak hier gedisciplineerd mee om te gaan, want dan is het bijna altijd beheersbaar. Tweede nadeel is dat eigenaren soms vachtveranderingen opmerken, bijvoorbeeld een minder glanzende vacht. Tot slot zijn er incidenteel wel eens meldingen, dat de reu na castratie aantrekkelijk wordt voor andere reuen. Reuen worden niet slomer van een castratie.

Sterilisatie als alleen onvruchtbaarheid het doel is

Soms moet een koper van een pup een contract van de fokker tekenen, waarin afgesproken wordt dat de reu onvruchtbaar wordt gemaakt. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak bij Labradoodles. Als castratie (het verwijderen van de testikels) niet gewenst is vanwege bijvoorbeeld onzeker gedrag, dan kan een reu ook gesteriliseerd worden. Hierbij worden de zaadstrengen in de lies afgebonden. Wij voeren deze operatie ook uit.

De operatie

Technisch gesproken is de operatie vrij eenvoudig: beide testikels worden verwijderd via een sneetje vlak voor de balzak onder algehele narcose. De huid wordt ook lokaal verdoofd. De zorg voor, tijdens en na de operatie wijkt dan ook niet af van andere operaties. Lees meer… Als u nog vragen hebt zijn we zoals altijd graag bereid die te beantwoorden.

Alternatieven

Bij twijfel over het effect van een castratie is het ook mogelijk een reu tijdelijk onvruchtbaar te maken met een implantaat dat onderhuids geplaatst wordt (Suprelorin®). Dit implantaat onderdrukt minimaal 6 maanden de testosteron productie en voorspelt het effect van een chirurgische castratie.

Een (goedaardig) vergrote prostaat kan tegenwoordig ook behandeld worden met tabletten.

We zijn uiteraard bereid u meer uitleg te geven over deze producten en methoden.

 

Pin It on Pinterest

Share This