Spoedeisende hulp
Binnen openingstijden adviseren wij u bij een spoedgeval altijd eerst te bellen naar de praktijk. Op deze manier kunnen wij vast voorzorgsmaatregelen nemen om uw huisdier goed op te kunnen vangen.
Buiten reguliere openingstijden is 24 uur per dag, zeven dagen per week een dierenarts bereikbaar voor spoedgevallen via 0182-511215. Op ons antwoordapparaat hoort u waar u terecht kunt met een spoedgeval. Neem betaalmiddelen mee, want er dient na afloop meteen afgerekend te worden.
Weekenddienst en feestdagen
In weekenden kunt u van 20.00 uur tot 8.00 uur en op feestdagen van 17.00 uur tot 8.00 uur contact opnemen met Spoedkliniek Gezelschapsdieren Midden-Nederland in Utrecht
Tel. nr. 0900-2223000
https://diergeneeskunde.nl/klinieken/spoedkliniek/
Op zaterdagen en zondagen kunt u van 8.00 uur tot 20.00 uur
en op feestdagen van 8.00 uur tot 17.00 uur contact opnemen met een dierenkliniek in Gouda van de dienstkring:
Zaterdag 26 en zondag 27 augustus
Dierenkliniek Korte Akkeren dienst. Tel. nr. 0182-518995
Zaterdag 2 en zondag 3 september
Dierenkliniek Pieter Bas, Tel. nr. 0182-516876
Zaterdag 9 en zondag 10 september
Dierenkliniek de Paltrok, Tel. nr. 0182-511215
Zaterdag 16 en zondag 17 september
Dier Medisch Centrum Gouda, Tel. nr. 0182-820397
Zaterdag 23 en zondag 24 september
Dierenkliniek de Gouwe, Tel. nr. 0182-510958
Maandag t/m donderdag
Van maandag t/m donderdag kunt u vanaf 19.30uur tot 23.00 uur voor spoedgevallen terecht bij 1 van de klinieken van de Dierenartsen Dienstgroep Gouda. U hoort via ons antwoordapparaat welke kliniek dienst heeft. Tussen 23.00 uur en 9.00 uur de volgende morgen kunt u terecht bij Spoedkliniek Gezelschapsdieren Midden-Nederland in Utrecht. tel.nr. 0900-2223000
Wat zijn spoedgevallen?
Hieronder staat een lijst met klachten die zeker een spoedgeval zijn:
- Acute dikke buik: zonder resultaat voortdurend overgeven, met daarnaast een snel dikker wordende buik (opzwellen) achter de ribben.
- Benauwdheid: ademhalen met veel geluid, blauwe tong, snakken naar adem. Het dier is in paniek en durft niet te gaan liggen.
- Bloedverlies: bijvoorbeeld als gevolg van een aanrijding of een bijtwond, indien mogelijk de bloeding in de tussentijd proberen dicht te drukken met een verband of een vinger.
- Braken/diarree: voortdurend braken en/of diarree, of braken en/of diarree mét een snelle achteruitgang van algehele toestand.
- Geboorteproblemen: continue buikpersen (of door uitputting gestopt met persen), van minimaal een half uur, zonder vordering.
- Onderkoeling: bijvoorbeeld in het water gevallen. Droogwrijven en een warme kruik bij het dier leggen. Het dier kan ook benauwd zijn als het water in de longen heeft gekregen.
- Oververhitting: na verblijf in een auto in de zon, of een intensieve training. Zo snel mogelijk de hond op een koele plaats brengen en met water koelen (20 min.), desnoods in een sloot.
- Plasproblemen: niet kunnen plassen of persen tijdens het plassen, met nauwelijks of geen resultaat, bij mannelijke dieren.
- Toevallen: niet aanspreekbaar, ogen open met wijde pupillen, stijve of trillende spieren, speekselen, urineverlies. De toeval duurt langer dan 15 minuten.
- Vergiftigingen: dit kan veel uiteenlopende verschijnselen geven waardoor ook de behandeling sterk kan verschillen. Kom ook als u vermoedt dat uw dier vergif heeft binnengekregen. Neem indien mogelijk de verpakking van het vergif mee of schrijf de naam en samenstelling op.
- Verkeersongeluk: laat, ook als u zelf niets kunt ontdekken, uw huisdier controleren op ademhaling en inwendige bloedingen.
- Verlammingen: plotseling niet meer kunnen bewegen van één of meer lichaamsdelen, met of zonder pijnuitingen.
- Verwondingen: een open wond is altijd in meer of mindere mate geïnfecteerd waardoor meestal een snelle behandeling gewenst is. Tevens moeten grote wonden binnen 8 uur gehecht worden.