Metaldehyde
Af en toe, en met name in voorjaar en zomer, krijgen wij dieren binnen met een verdenking op een vergiftiging met slakkengif. Het gaat meestal om honden, deze zijn minder kieskeurig in het opeten van vreemde zaken dan katten. De giftige stof waar het hier om gaat is metaldehyde, deze is verwerkt in slakkengif van verschillende merken. De blauwe korrels zijn over het algemeen verpakt in plastic bussen. Hoewel de stof al langere tijd op een lijst van gevaarlijke stoffen staat, is het nog steeds vrij verkrijgbaar en is het in veel tuinschuren op de plank te vinden.

Symptomen
Het middel wordt gebruikt tegen verschillende slakken en is voor zoogdieren een zenuwgif. Meestal is de diereigenaar niet op de hoogte van het gevaar en strooit er lustig op los. Voor het dier liggen de korrels dus op makkelijk te bereiken plekken. Kort na het opeten begint het dier te speekselen, hijgen en trillen. Afhankelijk van de hoeveelheid opgenomen korrels en of het dier wel of niet gebraakt heeft kan de intensiteit van de verschijnselen verschillen. Honden die veel hebben opgenomen kunnen niet staan en hebben heftige spierkrampen. De vergiftigde dieren zijn nog wel bij bewustzijn.

Behandeling
Wanneer het korter dan 2 uur geleden is dat het gif is opgegeten laten wij de huisdieren braken door middel van een injectie. Dan kunnen problemen worden voorkomen. Vaak is pas achteraf duidelijk dat het dier slakkengif heeft gegeten en zien wij dieren met ernstige zenuwverschijnselen. Wanneer dit het geval is wordt direct een waakinfuus aangelegd. Vervolgens worden kalmerende middelen toegediend waardoor de krampen onderdrukt worden. Als het nodig is om de maag te spoelen wordt het dier onder narcose gebracht. Bij ernstige verschijnselen wordt het dier tot 12 uur na opname aan het spoelinfuus gehouden, al of niet onder gehele narcose. De ervaring leert dat na die periode de stof uit het lichaam verdwenen is en het dier weer in staat is om te lopen. Het advies is om na 2 maanden de nier- en leverfunctie te controleren via bloedonderzoek. Over het algemeen houden de dieren er geen blijvende schade aan over.

Advies
Een slakkengif vergiftiging heeft meestal, mits goed aangepakt, een goede prognose maar kan natuurlijk veel beter voorkomen worden. Het advies is om slakkengif niet te gebruiken als er (huis)dieren of kinderen (!) in de tuin komen en te vervangen door een ecologisch product, de slakken te rapen of te gedogen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor andere bestrijdingsmiddelen in de tuin.

Heeft u behoefte aan meer informatie, loop even binnen, bel of mail ons.

Pin It on Pinterest

Share This