Honden met een stembandverlamming, larynxparalyse genoemd, zijn benauwd. Ze hijgen en maken hierbij meer ademgeluiden dan normaal. Door middel van een operatie wordt de stemspleet breder gemaakt. Hier kunt u ervaringen lezen van twee eigenaren die hun hond in onze kliniek hebben laten opereren.

Eind juni 2017 is de 13 jarige Labrador Bob in onze kliniek geopereerd vanwege een larynxparalyse en op 1 juli 2014 heeft Joy, een Labrador van bijna 14 jaar oud op dat moment, dezelfde operatie ondergaan. Deze operatie wordt in onze kliniek uitgevoerd door dierenarts-chirurg Franc Viehoff. De eigenaar van Bob, mevrouw Koster, en de eigenaar van Joy, dhr. Berssenbrugge, hebben opgeschreven wat hun ervaringen zijn. Zie in de tekst over Joyook de links naar filmpjes waarop te zien en horen is wat een stembandverlamming voor effect heeft op een hond!

Bob

“Bij onze labrador Bob van 13 was een larynxparalyse ( stembandverlamming) geconstateerd. Bob is normaliter ondanks haar leeftijd een vrolijke speelse hond, maar we merkten dat het steeds een beetje minder werd, zeker als het warm weer was buiten. Ze maakte vreemde geluiden zelfs als ze sliep en had braak neigingen terwijl ze niet hoefde te braken. Het ging dus helemaal niet zo lekker met onze vrolijke vriend.

Ik ben gaan zoeken op het internet op de kwaal en de symptomen en kwam een verhaal tegen van een labrador van 14 die in De Paltrok succesvol geopereerd was. Ik heb met de dieren kliniek gebeld wat een postitieve indruk gaf.
We stonden op het punt om met heel veel pijn in ons hart Bob in te laten slapen, maar twijfelden omdat ze nog zo goed en gezond oogde op de benauwdheid na dan, want inmiddels werd het steeds warmer buiten en kreeg Bob meer last van haar benauwdheid, er moest iets gebeuren… Op 27 juni 2017 is onze Bob geopereerd door chirurg dr Franc Viehoff. Om half 12 hebben we haar gebracht en een aantal uren later werd ik al gebeld dat het goed gegaan was. Nadat ze uitgeslapen was van haar narcose kregen we pijnstilling en antibiotica mee en mochten we naar huis.
Bob heeft s’avond wat brokken in bouillon gegeten en de volgende dag ging het al beduidend beter. Inmiddels zijn we 2 weken verder en functioneert Bob weer als voor de diagnose. Ze is een lieve oude lab die haar rondje weer wandelt zonder benauwdheid en dat is een feest op zich. We zijn erg blij dat we ervoor gekozen hebben om haar te opereren en zijn erg blij met de kundigheid van De Paltrok.
Hopelijk mag ze nog lang van haar oude labradordagen genieten en wij van haar.

Karin Koster.

 

Joy

“Joy is onze blonde Labrador van bijna 14 jaar. Ze is oud en heeft artrose, waarvoor ze iedere maand een pil moet slikken.

De laatste tijd viel het ons op dat ze veel moest hijgen zonder inspanning, waarbij ze bij het uitademen duidelijk een rochel/brom geluid maakte. We hadden dan ook het idee dat ze benauwd was. Ook had ze af en toe een soort kokhalzen en braakneigingen, waarbij er geen braaksel mee kwam. We hebben het gefilmd, zie http://youtu.be/Ko_H3nhm5so en http://youtu.be/ZTSpVGetgWA

De dierenarts zei direct dat hij een stemband verlamming vermoedde. Dit komt vaker voor bij Retrievers en andere grote, oudere honden. Bij een stemband verlamming openen en sluiten de stembanden niet goed meer, waardoor er bij het inademen door de niet volledig te openen stemband, onvoldoende lucht naar binnen komt. De hond moet dan hard werken en krijgt het benauwd. De behandeling zou een operatie zijn door een gespecialiseerde dierenarts. Deze wordt dan uitgenodigd om de operatie in de praktijk van de dierenarts uit te voeren. De hond gaat volledig onder narcose en er wordt dan een snee gemaakt in de hals van de hond en vanaf de zijkant wordt de stemband opgezocht. Eén van de stembanden wordt dan met een hechtdraadje vastgezet, zodat die open blijft staan en de hond veel makkelijker kan ademen en niet meer benauwd is. Het is een lastige operatie, maar helemaal niet belastend voor de hond. Er treedt ook meteen verbetering op.

Deze lastige operatie is niet goedkoop dus hier moesten we wel even over nadenken voor onze 14 jarige Joy. Zonder operatie zou er een toename van de benauwdheid optreden en zou Joy uiteindelijk stikken. Het alternatief was om het aan te kijken en bij verergering Joy te laten inslapen. We besloten Joy wél te laten opereren, omdat ze op de artrose na nog goed gezond was. De dierenarts die de operatie zou uitvoeren heeft uitgebreid over de operatie verteld en we hadden er een goed gevoel over.

Rond 15:30 uur begonnen de voorbereidingen en ik mocht erbij blijven tot Joy onder narcose was. Na anderhalf uur belde de dierenarts die geopereerd had om te vertellen dat alles prima verlopen was en om 17:30 uur mochten we haar ophalen. Joy was nog een beetje zwabberig van de narcose, maar verder ging het goed. We kregen pijnstilling mee en antibiotica tabletten en ‘s-avonds wilde ze al een beetje in bouillon geweekte brokken eten en de volgende dag was ze al een stuk beter. Door het zeer warme weer was het hijgen er nog wel, maar waren er geen bijgeluiden meer en ze was zeker niet meer benauwd.

Het is goed dat we het gedaan hebben en we hopen dat ze nog een tijd deel zal blijven maken van ons gezin.”

Jim Berssenbrugge.

Pin It on Pinterest

Share This