Overgewicht van uw hond

 

 

Veel honden hebben overgewicht

Overgewicht of obesitas komt niet alleen voor bij mensen maar steeds vaker ook bij dieren. Veel viervoeters zoals honden, katten en konijnen hebben hiermee te maken en niet zonder gevaar. Dieren met overgewicht lopen meer risico op het krijgen van gezondheidsproblemen, zoals blaas- en hartproblemen, pijn aan de gewrichten en problemen met de vacht en huid. Daarnaast lopen dieren met overgewicht meer kans op een complicatie tijdens een narcose of operatie.

Wanneer is een hond te dik?

Vaak is het voor eigenaren moeilijk te beoordelen wanneer hun huisdier kampt met overgewicht. Hoewel er allerlei tabellen bestaan waarop het ideale gewicht van verschillende rassen staan vermeld, is het beter gewoon naar het dier zelf te kijken. Normaal gesproken is uw huisdier op het juiste gewicht wanneer bij het strijken over de zijkant van de borst de ribben makkelijk te voelen zijn. Dieren met een ideaal gewicht hebben een slanke buik en wanneer ze van bovenaf worden bekeken is een duidelijke taille te zien. Zie de beoordelingsschalen hieronder. Bij twijfel kunt u dit natuurlijk ook altijd laten beoordelen door een dierenarts of –assistente.

Afvallen

Mocht de conclusie zijn dat uw huisdier te zwaar is, dan doet u er goed aan om het dier te laten afvallen. Wij willen u graag hierover adviseren en u en uw huisdier hierbij begeleiden. U kunt vrijblijvend een afspraak maken met één van onze assistenten of dierenartsen. Hieronder volgen algemene tips, maar beter is het natuurlijk samen met één van ons een afvalprogramma op maat te maken. U bent welkom om mee te doen met de “Pet Fit Club”; een kosteloos afvalprogramma met begeleiding van assistente Mirjam. We vragen u wel hiervoor een HPM afvaldieet bij ons af te nemen. Dit voer bevat veel eiwitten en heeft een laag gehalte aan koolhydraten.

Tips

Een mogelijkheid is uw hond 30 tot 50% minder te gaan voeren dan wat u gewend bent. Om de hond een verzadigd gevoel te geven kunt u dit aanvullen met gekookte sperziebonen (bijvoorbeeld uit blik). Sperziebonen bevatten erg weinig calorieën. Wanneer u een “compleet voer” geeft, hoeft u niet bang te zijn dat uw hond hierdoor te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Het is verstandig uw hond elke maand te komen wegen, zodat het voedingsadvies aangepast kan worden wanneer dat nodig is.
Een andere optie is uw hond een afvaldieet te laten eten. Dit is een type voer dat bij ons verkrijgbaar is en minder calorieën bevat. Doordat het veel voedingsvezels bevat krijgt het dier eerder een verzadigd gevoel na het eten. Ook voor deze methode geldt dat de hoeveelheid voer per dag moet worden aangepast aan het resultaat; Uw hond regelmatig wegen is belangrijk.
U kunt uw hond beter geen koekjes of andere extra’s geven. Het is goed om te bedenken dat het eten van één droge boterham door een hond van 10 kg gelijk staat aan het eten van 8 boterhammen door een volwassen man! Dus dat zijn dan 2-3 extra maaltijden! Wanneer u soms wat extra’s wilt geven, houd dan wat van zijn of haar (afgewogen) normale voer apart voor de tussendoortjes.
Het afvallen gaat beter wanneer u uw hond daarnaast ook meer laat bewegen. Probeer het dier enthousiast te krijgen voor spelletjes of ga regelmatig wandelen, zwemmen of laat hem of haar naast de fiets lopen.

Het gewicht van Astro wordt goed in de gaten gehouden!

 

 

Pin It on Pinterest

Share This