Vanaf eind september 2016 werken wij mee aan de “PETscan”. Tijdens het consult wordt dit met u besproken en wordt uw toestemming gevraagd.

Erfelijke ziekten en schadelijke raskenmerken (denk aan een te korte snuit, te kleine schedel, etc.) zijn een groot gezondheidsprobleem bij rashonden en -katten. Om gezonder fokken mogelijk te maken heeft het ExpertiseCentrum Genetica Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht een landelijke database opgericht; PETscan genoemd. In deze database worden de diagnoses die Nederlandse dierenartsen bij honden en katten stellen gebundeld.
Op deze manier wordt gemeten wat de belangrijkste ziekten per ras zijn. Ook wordt gekeken of bepaalde ziekten vaker bij een bepaald ras voorkomen dan bij bijvoorbeeld een kruising. Voor de ernstigste problemen zullen er DNA-tests ontwikkeld worden. Met als resultaat:

  • Een vroege diagnose.
  • Het fokken van zieke nakomelingen kan worden voorkomen.
  • Een snellere en betere behandeling van huisdieren.

Zo voorkomt PETscan veel dierenleed in de toekomst.
Welke gegevens worden verzameld?

In de centrale database in Utrecht worden de diagnose, geboortedatum, het ras, geslacht, gewicht en indien aanwezig de chipcode geregistreerd. Naam of adresgegevens van de diereigenaar worden niet geregistreerd, zodat de privacy is gewaarborgd.

Wij vragen natuurlijk eerst uw toestemming om deze gegevens door te sturen. Bij vragen benader ons gerust!

Lees meer op deze website:

http://www.diergeneeskunde.nl/klinieken/expertisecentrum-genetica-gezelschapsdieren/

Pin It on Pinterest

Share This