De vakantie staat voor de deur. De bestemming is bepaald en ook over de zorg voor het huisdier is nagedacht. Konijnen, cavia’s en andere kleine dieren blijven bijna altijd thuis en worden door familie of buren verzorgd. Ook katten worden vaak thuis gelaten; Ze gaan in elk geval zelden mee met vakantie. Katten vinden het erg fijn om in hun eigen omgeving te blijven. Soms worden ze ondergebracht in een dierenpension. Honden gaan soms mee met vakantie, soms gaan ze logeren in een pension en soms worden ze verzorgd door familie of kennissen. We willen graag aandacht vragen voor een paar zaken die op het laatste moment vaak nog geregeld moeten worden en waar lang niet altijd aan wordt gedacht.

Afspraken maken over verzorging en calamiteiten

Huisdieren, die thuis of op een logeeradres worden verzorgd, kunnen ziek worden en soms ook overlijden. We adviseren u dringend hierover goede afspraken te maken met degene die voor het dier zorgt. In welke gevallen moet de eigenaar op het vakantieadres worden gebeld? Of wil men juist niet worden gebeld en laat men alles in vertrouwen over aan de oppas of het dierenpension? Wat moet er met het dier gebeuren, mocht het onverhoopt overlijden? Zijn er grenzen aan de dierenartskosten die gemaakt kunnen worden en kan de oppas die kosten later probleemloos declareren bij de eigenaar? U kunt natuurlijk ook rechtstreeks met uw dierenarts goede werkafspraken maken. Vaak werkt dit nog het beste. In onze kliniek maken we hiervan dan een aantekening in de patiëntenkaart. Dierenpensions werken vaak met eigen dierenartsen. Vraag in dat geval altijd om een uitdraai van de patiëntenkaart, als een dier ziek is geweest en er een dierenarts hulp heeft verleend. Verder zijn wij altijd bereid uw huisdier te helpen, ook al is het ondergebracht in een dierenpension. U moet dat dan wel nadrukkelijk melden bij dat pension en liefst ook met ons werkafspraken hebben gemaakt.

Pensionopname

Een pension zoeken

Besluit u naar een pension op zoek te gaan, let dan op de volgende zaken. In schoolvakanties zitten pensions vaak vol, dus zeer tijdig reserveren is raadzaam. U moet een goed gevoel hebben over het pension. Hygiëne, ruimte, aandacht zijn natuurlijk belangrijke criteria. U kunt uw dier vooraf laten proefdraaien. Ook een pension stelt eisen aan chippen, vaccins, ontwormen en ontvlooien. Tijdig overleggen dus, veel eigenaren bespreken zelfs een jaar vooraf!

Vaccinaties
Honden die in pension gaan moeten zijn ingeënt tegen hondenziekte, katten tegen kattenziekte. Dit is wettelijk verplicht. Daarnaast stellen pensions meestal aanvullende eisen. Bij honden gaat het dan om entingen tegen Parvo, ziekte van Weil en vaak tegen kennelhoest. In de praktijk worden de meeste honden elk jaar geënt tegen het virus wat een rol speelt bij kennelhoest (parainfluenza). Dit is niet voldoende voor een pensionopname. De hond moet ook beschermd worden tegen Bordetella, de bacterie die kennelhoest veroorzaakt. Hiervoor zijn 2 verschillende entingen mogelijk. De meeste honden krijgen een neusdruppelenting. Deze moet minimaal een week, maar het liefst 4 weken voor de pensionopname toegediend worden en is een jaar geldig. De bescherming van een kennelhoestenting tegen deze ziekte is nooit 100%. Mochten gevaccineerde honden toch kennelhoest krijgen, dan verloopt het vaak wel milder.

Dieren meenemen op reis

Reisziekte
Honden vinden het over het algemeen leuk om te reizen. Ook voor reizen geldt: als u een jong dier went aan reizen zal het dier het over het algemeen leuker vinden om op reis te gaan. Dus is het verstandig ook aandacht te besteden aan reistraining in de opvoeding!
Veel honden hebben last van reisziekte waarbij het verstandig is hen vanaf pup te laten wennen aan de auto. Dat wil zeggen: een positieve associatie laten opbouwen met de auto. Rustig wennen aan de lucht van de auto, aan het motorgeluid (stilstaande auto), wat eten geven in de auto, wat schommelen met een stilstaande auto en steeds maar blijven zorgen dat de hond de auto leuk vindt! Als dit allemaal niet het gewenste effect heeft is er tegenwoordig een speciaal voor reisziekte geregistreerd medicament verkrijgbaar bij uw dierenarts.
Bedenk ook dat niet in elk hotel en op elke camping honden zijn toegestaan.

Eten en drinken
Vergeet niet voldoende eigen voeding en vers drinkwater voor uw dier mee te nemen. Besef ook dat overschakelen op een andere voeding na een lange reis vragen is om maagdarmproblemen! Tijdens de reis niet of maar héle kleine beetjes te eten geven.
Ook is het verstandig vooraf of in ieder geval bij aankomst de diergeneeskundige zorg in kaart te brengen. Waar is de dichtstbijzijnde dierenarts in dit voor mij vreemde oord?

Dieren meenemen naar het buitenland

Invoereisen
Wanneer u uw huisdier mee naar het buitenland wilt nemen, krijgt u te maken met de buitenlandse wet- en regelgeving. Sommige landen weigeren bepaalde hondenrassen en stellen muilkorven van bepaalde rassen verplicht. Honden en katten die mee gaan naar het buitenland moeten zijn ingeënt tegen hondsdolheid (rabiës). Ze moeten bovendien zijn gechipt en u moet in bezit zijn van een Europese dierenpaspoort. Paspoorten afgegeven na 29 december 2014 moeten van het nieuwste type zijn. U herkent dit paspoort door het “NL-nummer” op de voorkant. Hierin moeten de pagina met het chipnummer en de pagina met de rabiës-vaccinatie zijn geseald door de dierenarts. Hoe de invoereisen per land geregeld zijn voor de landen van de EU en voor de overige landen in en buiten Europa kunt u vinden op de site van het LICG, www.licg.nl

Houd rekening met het volgende:

  • Regels kunnen snel veranderen, neem daarom voor de meest recente regels contact op met de ambassade van het gewenste land.
  • Als u uw dier mee terug wilt nemen naar Nederland, zorg er dan voor dat uw dier gechipt is. Ook moet uw dier beschikken over een Europees dierenpaspoort. In een aantal gevallen moet er voor vertrek een bloedtest gedaan worden om de rabiëstiter te bepalen. Dit is een test om de werkzaamheid van de inenting tegen hondsdolheid te bepalen.
  • Let op! U heeft niet alleen te maken met de regels van het land dat uw eindbestemming is, maar ook met de regelgeving van ALLE landen waar u doorheen reist!
  • De regels bij genoemde landen gelden voor dieren vanuit Nederland, voor dieren die vanuit andere landen reizen (vooral als dit landen buiten de EU zijn) kunnen andere regels gelden.

een hond met Leishmania

Teken en zandvliegjes
Tekenbestrijding is zeker ook een punt van aandacht, zeker als u met de hond naar Frankrijk of andere zuidelijke landen gaat. Behalve de ziekte van Lyme, die ook in onze streken voorkomt, brengen teken bloedparasieten over als Babesia en Ehrlichia, waar honden ernstig ziek van kunnen worden en waardoor ze kunnen overlijden. Naast een tekenpincet, die u ook voor uzelf altijd bij u moet hebben, is een goed tekenwerend middel serieus te overwegen. Bepaalde middelen beschermen uw dier ook tegen zandvliegjes, die de parasiet Leishmania overbrengen in zuid- en midden Europa en tegen de hartwormmug. Wij kunnen u daarover adviseren.

Hartworm
Tot slot moet u nadenken over hartwormpreventie als u met de hond met vakantie gaat beneden de lijn Parijs-Milaan. De larven van de hartworm worden overgebracht door muggensoorten. Na een muggenbeet ontwikkelen deze larven zich tot volwassen wormen, die zich in het hart en de longvaten nestelen. Er zijn middelen die de hartwormmug bestrijden en er zijn middelen die de larven van de hartworm doden, zodat zich geen volwassen exemplaren kunnen ontwikkelen. We adviseren u graag over geschikte middelen en doseringsschema’s.

Vossenlintworm
Honden en katten kunnen drager worden van deze lintworm door contact met vossenontlasting. Vervolgens kunnen zij mensen besmetten. De vossenlintworm komt veel voor in Centraal- en Oost-Europa, maar ook in delen van Nederland en België. We adviseren uw dier met een goed ontwormingsmiddel dat ook lintwormen bestrijdt te behandelen.

Advies op maat
Je zou bijna overwegen de vakantie maar te vergeten, als je je realiseert aan welke risico’s je je huisdier blijkbaar blootstelt. Dat is natuurlijk niet onze bedoeling. We geven u graag advies op maat, afhankelijk van uw vakantiebestemming. We wensen u en uw huisdier een plezierige en probleemloze vakantie toe!

Pin It on Pinterest

Share This