Af en toe verslikken dieren zich wel eens in de voeding. Dit gebeurt vaker bij honden dan katten omdat katten voorzichtiger en kieskeuriger eten.

Bij de hond doet zich regelmatig eenzelfde probleem voor, namelijk het verslikken in een kauwbot. Er zijn verschillende soorten kauwbotten, één daarvan is het zogenaamde gerookte varkensoor, een ware lekkernij voor de liefhebber. Meestal begint de hond met plezier aan de (lekker dunne) punt en kauwt dat stukje bij beetje weg. Het laatste stuk echter, de oorbasis, is van veel kraakbeenringen voorzien en wordt soms gehaast als één geheel doorgeslikt. Dat gaat vaak goed maar te vaak ook niet. Het loopt dan vast in keel of slokdarm. In sommige gevallen moet dit “vreemde” lichaam dan via ingewikkelde technieken of chirurgie uit de keel of slokdarm verwijderd worden. Belastend voor het dier en in sommige gevallen met een beschadigde slokdarm als restprobleem.

Moraal van het verhaal is dus: koop een zo groot mogelijk (ze zijn er tot 60 cm en polsdik) bot , bijvoorbeeld een gerold bot van gedroogde runderhuid, en gooi het laatste gedeelte weg als u een “onvoorzichtige” hond heeft.

 

Pin It on Pinterest

Share This