Gebitsbehandeling hond

Speciale actie(s) tijdens de Maand van de Gebitsverzorging

Wij bieden u in februari als diereigenaar van een hond, kat maar ook zeker van een konijn of cavia een gratis controle van het gebit aan door een dierenarts. Tevens zullen we u adviseren over de gebitsverzorging. Deze maand bieden we ook 15% korting op gebitsbehandelingen onder narcose.  U kunt telefonisch (0182-511215) of online een afspraak maken.
Gebitsbehandelingen worden uitgevoerd door een deskundige dierenarts met professionele apparatuur. Lees meer hierover hieronder.

Gebitsproblemen

De zorg voor het gebit is bij hond en kat van groot belang. Een vleeseter in het wild is zeer afhankelijk van een sterk gebit om te kunnen overleven. In de beschermde omgeving waarin onze huisdieren zich bevinden zal een gebitsprobleem zelden levensbedreigend zijn. Toch kan een huisdier veel hinder ondervinden van een vies en ontstoken gebit. Naast de pijn in de bek, loopt het dier risico op het verspreiden van de ontstekingen naar de rest van het lichaam. Er kunnen ontstekingen ontstaan in bijvoorbeeld de nieren en het hart.

Oorzaak van gebitsproblemen

De ”kant en klare” voeding van het moderne huisdier (brokjes, blikvoeding) nodigt niet uit het gebit stevig te belasten. De mechanische reiniging van de tanden en kiezen door het scheuren van vlees en huid van de prooi, zoals in het wild, blijft hierdoor achterwege.

Paradontale aandoeningen (aandoeningen van het weefsel rond de tanden en kiezen) komen vaak voor bij hond en kat. Deze kunnen variëren van meer of minder ernstige ontstekingen van het tandvlees tot ernstig tandbederf.
De oorzaak van de paradontale aandoeningen ligt over het algemeen in de groei van bacteriën in de groeve tussen de tand en het tandvlees. Hierdoor ontstaat naast een ontsteking van het tandvlees ook tandplaque en tandsteen. Dit veroorzaakt over het algemeen een slechte adem en bezorgt het dier pijn. Tevens verliest de tand of kies zijn steun, waardoor het gemakkelijk los komt en dan verloren gaat.

Gebitsbehandeling

In veel gevallen betekent een gebitsreiniging een ingreep onder narcose met het doel alle verontreinigingen te verwijderen en het glazuur weer bereikbaar te maken voor het dagelijks poetsonderhoud. Het aanwezige tandsteen wordt ultasonisch verwijderd en het glazuur gepolijst. Tijdens deze ingreep is het soms nodig sterk aangetaste tanden en kiezen te verwijderen. Honden en katten kunnen overigens prima zonder tanden en kiezen verder leven.

Röntgenapparaat voor het maken van röntgenfoto’s van het gebit.

Onze “Dentale Unit”: Tandartsapparatuur voor  gebitsbehandelingen

Het voorkomen van gebitsproblemen

Dagelijks tandenpoetsen

Dagelijks tandenpoetsen is een steeds vaker toegepaste vorm van gebitsonderhoud bij hond en kat. Het blijkt de meest effectieve methode te zijn. In het begin poetsen met bijvoorbeeld leverpastei kan het dier laten wennen aan het dagelijkse ritueel. Daarna kan worden overgegaan op poetsen met een speciale, smakelijke tandpasta voor hond en kat. Tandpasta bedoeld voor de mens bevat teveel schuurmiddel, fluoride en is te scherp van smaak.
Bij het poetsen is het van belang vooral de buitenste tand- en kiesdelen en tandvlees dagelijks gedurende enkele minuten te poetsen. In onze kliniek zijn speciale hondentandenborstels verkrijgbaar waarmee u goed bij alle kiezen kunt komen. Een andere mogelijkheid is uw dier aan een elektrische borstel te laten wennen, omdat deze optimaal reinigt door de hoge bewegingssnelheid.
Het dier zal in eerste instantie moeten wennen aan het geluid, dit kunt u bevorderen door het gewenste gedrag van het dier te belonen via af en toe iets lekkers op de borstel te doen of bij goed gedrag te belonen. Aanwennen van dit poetsritueel in de vroege jeugd zal de acceptatie vergroten.

Dieet, botten en een vloeistof tegen tandplak

Preventief kan ervoor worden gekozen de voeding te laten bestaan uit droge brokken vanaf jonge leeftijd. Droge brokken kunnen een schurend effect op de tanden en kiezen hebben, waardoor aangroei van tandsteen beperkt wordt. Dit effect verschilt echter van dier tot dier en van merk tot merk. Heeft uw dier aanleg voor het ontwikkelen van tandsteen dan kunt u hem ook speciale “anti-tandsteenbrokken” voeren. Dit zijn brokken die groter en grover zijn dan andere brokken. Kauwen op geschikte botten (geperste runderhuid) zal de mechanische reiniging ook bevorderen. Kies hierbij een zo groot mogelijk bot zodat het dier echt stevig moet kauwen. Een te klein bot zal snel worden opgegeten en weinig reinigend effect hebben. Tegenwoordig is een smakelijke vloeistof, dat tandplaque tegenwerkt, beschikbaar wat door het drinkwater gegeven kan worden. Tevens is bij ons een klevende, ontsmettende tandpasta verkrijgbaar dat in de bek van hond of kat kan worden aangebracht, het liefst na het poetsen. Deze pasta gaat ook tandplaque tegen en kan het beste op de overgang van tandvlees en kiezen gesmeerd worden. Bij dieren die dat niet toelaten kan het in de bek aangebracht worden. Dan wordt de pasta door de tong verdeeld in de bek.

Heeft uw hond vieze tanden, of een vieze geur uit de bek? Wordt er door uw hond minder goed of erg voorzichtig gegeten, of ziet u uw dier meer kwijlen? Wij adviseren u dan een afspraak voor een gebitsinspectie en een advies op maat te maken. Ook voor het gebit geldt, dat vroegtijdig ingrijpen ernstige problemen voorkomt.

 

Pin It on Pinterest

Share This