Woensdagmiddag is het altijd een gezellige drukte tijdens het inloopspreekuur. Veel kinderen vinden het leuk om mee te komen en te zien hoe hun huisdier wordt onderzocht en behandeld.

Knabbel, een schattig dwergkonijntje van een half jaar oud, had al zijn verzorgers meegenomen. Twee jongens van ongeveer 6 en 8 jaar oud en een meisje van 3 kwamen met hun vader mee. Ze waren zichtbaar gek op het beestje. Ze vertelden hoe Knabbel thuis vrij rond loopt en netjes zindelijk is. Hij doet zijn behoeften op een kattenbak met een speciale vulling voor konijnen. Deze bak maken hun ouders schoon, maar zelf helpen de kinderen wel vaak met het geven van voer. Daarom was het ook hen opgevallen dat Knabbel slechter was gaan eten de laatste tijd.
Het konijntje at zijn hooi nog wel redelijk goed, maar knabbelde niet meer aan wortel en andere groenten. Opvallend was dat zijn kin nat was. Wat bleek?: De 2 boventanden van Knabbel waren kromgegroeid en beschadigden het slijmvlies! De ondertanden staken uit zijn bekje. Hierdoor kon hij niet normaal eten.

Tanden en kiezen van konijnen groeien het hele leven door. Door te kauwen en knagen op voedsel (hooi, groenten) slijten de tanden en kiezen af en blijven op de juiste lengte. Knabbel is waarschijnlijk geboren met scheef staande tanden. Hierdoor zijn ze niet goed afgesleten en zo lang geworden. Wanneer tanden niet afslijten groeien ze wel 10 cm per jaar!
Te lange tanden kunnen ingekort worden door deze te slijpen. Bij een erg scheve stand van de tanden zullen deze later echter weer te lang worden. Daarom kozen we ervoor de tanden van Knabbel te verwijderen. Konijnen kunnen prima eten en leven zonder voortanden!

Donderdag was het meteen zover. Onder narcose hebben we de tanden van Knabbel getrokken. Knabbel kreeg tijdens de ingreep pijnstilling en het verwijderen ging voorspoedig. Na schooltijd werd hij weer opgehaald door bijna het hele gezin. Knabbel kreeg deze dag nog vloeibare voeding toegediend, maar at donderdagavond alweer hooi! De eigenaar heeft nog een aantal dagen pijnstilling gegeven en Knabbel is flink geknuffeld door de kinderen. Hij is weer de oude!  

Pin It on Pinterest

Share This