VOORSTELLEN
Dit zijn Nala & Frenkie en Pim & Jack!
Kittens die in 2020 bij paraveterinair Nienke (Pim en Jack) en dierenarts Justa (Nala en Frenkie) zijn gaan wonen. We hebben in 2020 een reeks berichten geplaatst op Facebook over opvoeding en welzijn van kittens met onze katten als voorbeeld. In dit artikel kunt u deze berichten lezen.
Facebook 2020:
De komende tijd willen we jullie laten weten hoe het met ze gaat en tips en informatie geven over opvoeding e.d. We zien veel kittens in de kliniek, zeker dit jaar, en weten welke vragen er leven bij eigenaren. Nienke heeft haar opleiding tot kattengedragstherapeut aan de Tinley Academie bijna afgerond, dus er is genoeg te vertellen!
Nienke en Justa.
 
 
 
 
AANSCHAF
Wij hebben nu voor kittens gekozen. We hebben allebei een gezin en vinden het leuk ook het opgroeien van de dieren mee te maken. Maar het is natuurlijk ook heel leuk om een volwassen kat in huis te nemen! Er zijn genoeg volwassen katten in het asiel die een plek zoeken. Zo heeft Justa 2 keer een oudere kat een fijne oude dag kunnen bezorgen. Medewerkers van een asiel kunnen meekijken welk dier bij u en uw woon- en gezinssituatie past.
Kittens kunnen via via gevonden worden, via een advertentie, via marktplaats en via opvangorganisaties. Asiels werken vaak met gastgezinnen, zodat de kittens goed worden gesocialiseerd. Uiteindelijk maakt het niet uit hoe je een nestje vindt, maar kijk wel naar de omstandigheden waarin het dier geboren is. Een goede socialisatie is belangrijk! Als je een druk gezin hebt en een sociaal dier zoekt, is het essentieel dat het kitten op de opgroeiplek veel aandacht heeft gehad en bijvoorbeeld gewend is geraakt aan kinderen, geluiden, bezoek, de stofzuiger, etcetera. Kijk naar hoe de moederpoes zich gedraagt. Is zij makkelijk benaderbaar?
We raden aan te vragen naar de gezondheid van het nest en de moederpoes. Is de moederpoes gevaccineerd? Zijn de kittens ontwormd volgens schema? Kijk ook goed naar de kittens. Hebben ze schone oren, neus, ogen en een schone vacht?
Vraag gerust advies bij ons voordat u een kitten aanschaft!
 
LEEFTIJD VAN AANSCHAF
Onze kittens zijn tot 12 weken leeftijd bij hun moeder en nestgenoten gebleven. De kittens zijn geboren in een huiselijke omgeving en kregen veel aandacht van o.a. kinderen. Op deze manier kregen ze nog lang de verzorging van hun moeder EN werden ze goed gesocialiseerd. Als kittens onder andere omstandigheden worden geboren en minder aandacht of ervaringen krijgen is het beter ze op jongere leeftijd op te halen. Wettelijk gezien mogen kittens vanaf 7 weken leeftijd opgehaald worden.
Op de foto ziet u de grote lijven van Pim en Jack die bij hun moeder drinken.
 
EEN OF TWEE KITTENS?
Vroeger was het nog wel gebruikelijk om één kitten te nemen, tegenwoordig adviseren we toch eigenlijk altijd om er twee tegelijk te nemen. Dit heeft namelijk meerdere voordelen.
Eén kitten alleen kan zich snel gaan vervelen en zal dan een hoop kattenkwaad uit gaan halen. Niet alle kittens zijn even ondernemend, dat klopt, maar twee kittens kunnen enorm veel van elkaar leren. Ze leren precies hoe hard ze kunnen bijten voordat ze de ander pijn doen. Ze corrigeren elkaar en houden elkaar bezig als jij dit even niet doet. Twee kittens zorgen natuurlijk wel voor meer werk (extra kattenbakken schoonmaken, meer spelen) en meer kosten, maar voor de katten zelf is het een stuk gezelliger.
 
 
SLAAPPLEKKEN
Katten slapen ongeveer 16 tot 20 uur per dag. Dat doen ze graag op zachte materialen en op hoge plaatsen. Vanaf een verhoging is er namelijk beter zicht op de omgeving en voelt een kat zich veiliger. De plek moet natuurlijk wel makkelijk te bereiken zijn.
Katten liggen ook graag in schuilhuisjes of andere holletjes en op rustige plekken in huis. Een warm plekje wordt ook gewaardeerd! Het is ook goed om te weten dat katten graag meerdere fijne slaapplekken hebben. Welke favoriet is kan nog wel eens wisselen. Als er meer goede slaapplekken zijn, kunnen katten elkaar ook makkelijker uit de weg gaan als er onderling spanning is.
Waar slaapt uw kat graag?
 
 
 
DE KATTENBAK
Mooi toch, hoe kittens normaal gesproken al zo jong de kattenbak leren gebruiken? Toch zien we, zeker bij volwassen katten, regelmatig onzindelijkheid ontstaan. Dat heeft vaak met gezondheidsproblemen te maken, maar kan ook met de kattenbak te maken hebben. Daarom geven we graag tips over de kattenbak:
-Aantal
Voor één kitten heb je minimaal één kattenbak nodig, het liefste twee. De “gouden standaard” is aantal katten + 1 bak extra. Bij ons in huis staan er voor onze 2 katten dan ook 3 kattenbakken verdeeld door het huis. Als bakken naast elkaar staan, zien katten dit als één bak. Katten plassen en poepen vaak graag op verschillende plekken. Volwassen katten willen elkaar soms uit de weg gaan bij spanning en dan is het ook goed als ze in een andere ruimte hun behoeften kunnen doen.
-Plaats
Zet de bakken op een rustige, maar voor het kitten, goed bereikbare plaats neer.
-Vulling
Kies als vulling bij voorkeur zo fijn mogelijk grit en bij jonge kittens een NIET klontervormende variant. zij willen tijdens het spelen in de bak nog wel eens wat grit binnen krijgen en dat valt wat zwaar op het maagje. Vanaf een maand of 4-5 kan over gemengd worden op een klontervormende. Kies sowieso voor ongeparfumeerd grit, katten hebben een hekel aan de sterkte geur van de parfums.
-Schoonmaak
Schep de bak elke dag uit en maak hem één keer per week helemaal schoon.
-Type bak
Het is belangrijk dat de kattenbak 1.5 keer zo groot is als de kat, zodat hij zich er makkelijk in kan omdraaien. Sommige katten vinden een bak met kap erop fijn en andere hebben liever een open bak. Wij hebben zowel open als gesloten bakken staan, zodat ze kunnen kiezen. Haal in ieder geval het klepje uit het deurtje. De geur blijft er door in de bak hangen, de kat krijgt hem steeds tegen zich aan bij het in en uitgaan en hij kan niet zien of er een andere kat “op wacht” zit.
Succes!
 
KERSTVERSIERING
Wij zijn er nog niet uit. Welke kerstversiering gaan we gebruiken in ons huis? De kittens vinden niets leukers dan overal in en op te klimmen en dingen in de bek te nemen.
Dierenarts Ilse van Roekel heeft daar een goede column over geschreven met veel tips.   https://ap.lc/EKqfk
 
VOEDSELVERRIJKING
Eten uit een bakje is een beetje saai voor katten. Het is aan te raden om ze regelmatig te laten “werken” voor hun voer. U kunt uw kat(ten) bijvoorbeeld brokjes laten vangen of zoeken. U kunt ook voeding in een voerpuzzel plaatsen en ze het er uit laten hengelen. Maatregelen om dieren meer actief met hun voer bezig te laten zijn noemen we voedselverrijking.
Voerpuzzels zijn ook simpel zelf te maken!
Op onze website en op onze Pinterest pagina staan leuke voorbeelden en meer uitleg.
 
STOEIEN
Soms lijkt het er heftig aan toe gaan. De kittens bijten en trappen elkaar en regelmatig springt de één bovenop de ander. Is dit wel oké?
Ja, wat Nala en Frenkie hier laten zien is stoeien, een spel. Het is een oefening voor later. Het verschil met vechten, met agressie, zie je aan de volgende dingen:
-Er wordt zacht gebeten.
-De kittens houden de bek half open tussendoor. Dit is een spelhouding.
-Ze maken geen geluid. Alleen als de één te hard bijt, piept de ander even. Dat is een leermoment voor de bijtende kat.
-Ze nemen om de beurt het initiatief om te stoeien.
-Het stoeien gaat over in elkaar poetsen.
 
DE WATERBAK
Katten zijn van oorsprong WOESTIJNDIEREN Het benodigde vocht werd gehaald uit opgegeten prooidieren. Katten hebben daardoor van nature geen aandrang om veel te drinken.
Huiskatten die uitsluitend brokjes te eten krijgen kunnen hierdoor te weinig vocht binnen krijgen en in de problemen komen. Denk hierbij aan een te geconcentreerde urine met mogelijk blaasgruis als gevolg of obstipatie. Voor katten met nierproblemen is het ook heel belangrijk dat er genoeg gedronken wordt.
Het is daarom goed om ervoor te zorgen dat je kat genoeg drinkt.
Tips:
– Zet de water- en voerbak NIET NAAST ELKAAR, maar minimaal met twee meter ertussen. Katten zullen instinctief minder drinken als het water naast het voer staat, omdat het water verontreinigd kan zijn door “de prooi”. En plaats het ook niet naast de kattenbak.
– Zet MEERDERE drinkbakken neer in verschillende ruimtes in huis, het liefst op een looproute van uw kat. Hoe vaker een kat een waterbak tegen komt, hoe meer hij zal drinken.
– Ververs dagelijks en maak regelmatig de bakken helemaal schoon.
– Kies voor grote, BREDE waterbakken, zodat de kat niet met zijn snorharen de randen van de bak raakt. De snorharen zijn namelijk erg gevoelig.
– Veel katten houden ervan om uit een stromende kraan te drinken. Een WATERFONTEIN is dan een goed alternatief en altijd beschikbaar voor de kat.
-Vul de bakken tot de rand.
-Katten kunnen een voorkeur hebben voor een bepaald MATERIAAL, bijvoorbeeld keramiek, porselein of RVS. Plastic is vaak minder gewild, omdat daar een bepaalde geur in kan blijven hangen van eerder gebruik (ondanks goed schoonmaken).
 
SPELEN
Kittens houden van spelen. Er zijn veel leuke speeltjes te koop, maar ze zijn ook makkelijk zelf te maken. Een propje papier geeft al plezier!
Met de volgende tips vergroot u de kans dat uw kat ook op oudere leeftijd blijft spelen. Dat is goed om verveling en probleemgedrag tegen te gaan en is natuurlijk gezonde lichaamsbeweging!
-Wissel de speeltjes af. Leg er een paar in de kamer en berg de rest tijdelijk op. Zo verveelt het minder snel.
-Katten worden gestimuleerd door bewegende voorwerpen, denk maar aan een bewegende muis. Dus als u het speeltje aan een touwtje over de grond beweegt in de richting “van de kat weg” en deze bijvoorbeeld even verstopt achter de bank en weer te voorschijn laat komen, trekt u vast de aandacht.
-Beweeg het speeltje niet te dicht bij uw kat. Katten zien van dichtbij niet scherp.
-Geef na het spel een beloning, een kattensnoepje of voer. In de natuur volgt na het jagen ook eten.
– U kunt kattenkruid of valeriaan in een speeltje stoppen om het aantrekkelijker te maken.
 
 
 
OPVOEDEN
Kittens zijn van nature erg energiek, nieuwsgierig en ondernemend. Het ene kitten meer dan het andere, afhankelijk van het karakter en de omstandigheden waar het in is geboren en opgegroeid. Maar over het algemeen zijn het energiebommetjes die, als je er niet genoeg energie uitlaat, af en toe kunnen zorgen voor de nodige opschudding in huis. Maar hoe zorg je er nou voor dat ze niet je hele huis op zijn kop zetten? Hieronder een aantal tips:
– Spelen, spelen, spelen en spelen. Zorg ervoor dat je kitten zijn energie kwijt kan. Hierdoor leert hij vaardigheden en dit verbetert de band met jou als eigenaar.
– Straf niet als hij iets doet wat jij niet leuk vindt. Straffen is voornamelijk een uiting van onmacht en frustratie en het kitten begrijpt niet waarom hij gestraft wordt. Door straf zal het gedrag meestal niet afnemen. Uw kat kan er wel angstiger of gestrest van worden.
– Probeer te achterhalen wat de motivatie is voor het ongewenste gedrag en probeer dit weg te nemen.
OP HET AANRECHT SPRINGEN
Een voorbeeld: Springt je kitten steeds op het aanrecht en wil je dit niet? Heeft hij er dan een keer iets te eten gevonden? Zorg er dan voor dat er NOOIT iets te eten ligt! Drinkt je kitten graag uit de kraan? Overweeg een waterfontein. Kijkt je kitten graag door het keukenraam naar buiten? Kijk of je een plek kunt maken waar hij ook naar buiten kan kijken.
Op de foto hierboven zie je Pim en Nala op en bij het aanrecht. Dit mag bij ons ook niet.
Jack sprong op het aanrecht toen eten voor hem werd klaar gemaakt. Wat ik op zo’n moment doe? Ik zet hem (zonder iets te zeggen) rustig op de grond. Dit is ook het enige moment dat hij op het aanrecht komt. Verder is er niks te halen en dus niet interessant.
Dit was maar een voorbeeld. Maar probeer dus altijd te achterhalen wat de motivatie is van het gedrag. En geef je kat een passend alternatief.
Kom je er niet uit? Bel gerust voor meer advies.
 
 
INTRODUCTIE NIEUWE KAT

Wij kregen de vraag of er tips zijn voor het introduceren van een kitten bij een volwassen kat of hond. Ja, die zijn er en zijn heel nuttig! Het is goed om je goed voor te bereiden. Zoals kattengedragstherapeut Liesbeth Puts het schrijft: De eerste kennismaking moet niet negatief verlopen, want dan wordt het heel moeilijk. We raden haar artikelen over dit onderwerp aan. Zie deze  link

 
WISSELEN VAN HET GEBIT
Frenkie is nu 5.5 maand oud en zijn gebit is aan het wisselen. Hij heeft zijn voortanden gewisseld en heeft volwassen achterste kiezen (“de molaren”) gekregen.
Bij katten komt het melkgebit ongeveer 2 tot 4 weken na de geboorte door. Tussen de 4 en 6 maanden leeftijd vindt het wisselen plaats naar het volwassen gebit. De melkkiezen en -tanden zijn bij het wisselen meestal niet terug te vinden. Ze worden vaak door geslikt. We zien gelukkig niet vaak problemen met het wisselen van het gebit bij de kat.
 
 
CASTRATIE
Onlangs zijn Jack en Pim gecastreerd. Het spelen begon op sommige momenten een beetje te fanatiek te worden en ging soms tegen randje vechten aan, dus het werd tijd voor castratie. ’s Morgens gingen ze zonder probleem in de reismand, want deze stond al een aantal weken in de huiskamer en hier kregen ze regelmatig iets lekkers in. Het was dus een vertrouwde plek voor ze. Op de praktijk kregen ze eerst een pijnstiller, zodat die alvast in kon werken, vervolgens kregen ze beide een narcose prik. Toen ze goed sliepen werd de balzak geschoren en werd er een plaatselijke verdoving gezet, hier hebben ze met name de uren na de ingreep profijt van. Na de castratie mochten ze lekker bijkomen in hun hok en kregen ze nog een beetje extra zuurstof en een injectie om weer vlot wakker te worden. Inmiddels zijn we een aantal weken verder en is de rust in huis weer terug. Jack en Pim spelen weer als vanouds en slapen ook weer meer samen, wat ze de afgelopen maand ook niet meer veel deden.
 

Pin It on Pinterest

Share This