Hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk is een typische ouderdomsziekte bij katten, maar komt ook op jongere leeftijd voor. Een verhoogde bloeddruk kan veel schade aanrichten.

Oorzaken

Wanneer de hartspier samentrekt (een hartslag) stroomt er bloed in de slagaders. Deze bloedvaten rekken dan tijdelijk wat uit om de golf bloed te laten passeren. Bij het ouder worden van een lichaam worden de vaten minder elastisch. Hierdoor kunnen oudere katten, zonder dat dit al symptomen geeft, een verhoogde bloeddruk hebben. Van de oudere katten die verder ogenschijnlijk gezond zijn heeft ongeveer 13% een verhoogde bloeddruk. Een verhoogde bloeddruk kan echter ook het gevolg zijn van andere ziekten, zoals:

  • nierproblemen. 65% van de nierpatiënten lijdt aan een verhoogde bloeddruk!
  • te snel werkende schildklier(en)
  • suikerziekte
  • chronische bloedarmoede
  • bijniertumoren

Gevolgen

Door de hoge bloeddruk raken bloedvaten beschadigd. Hierdoor kunnen kleine bloedingen optreden, bijvoorbeeld in de vaten van het oog. Het netvlies kan loslaten in het oog, waardoor de kat acuut blind wordt. Een enkele keer zien we ook bloedneuzen optreden.

Wanneer de kat te lang met een te hoge bloeddruk rondloopt raken ook de nieren (verder) beschadigd: de kat vermagert, gaat meer drinken en heeft een verminderde eetlust.

De hartfunctie verslechtert: er ontstaan hartritmestoornissen en de kat loopt risico op het krijgen van trombose. Uiteindelijk kan het dier ernstig benauwd worden en overlijden.

Een te hoge bloeddruk kan ook hersenproblemen geven: verward gedrag, een slingerende loop, toevallen of verlamming.

Meting

   

Aangezien stress de bloeddruk verhoogt, meten we de bloeddruk het liefst op een rustig moment in een rustige omgeving. Voor veel katten is het prettig en rustgevend wanneer de eigenaar erbij blijft. M.b.v. een Doppler, een soort versterker, luisteren we naar de bloedstroom in een bloedvat van de ondervoet. Het dier krijgt een manchet om de voorpoot, dat zover opgeblazen wordt dat de bloedstroom niet meer te horen is. Vervolgens laten we de manchet langzaam leeglopen. We meten bij welke druk op de voorpoot de bloedstroom nog net te horen is. Dit heet de systolische bloeddruk, ook wel de bovendruk genoemd. De onderdruk wordt niet gemeten bij katten. Deze is moeilijker te meten en de betekenis ervan is nog niet helemaal duidelijk. De meting wordt ongeveer 5 keer herhaald om een zo betrouwbaar mogelijke uitslag te krijgen.

Bij de meeste katten is de bloeddruk niet hoger dan 160 mm kwikdruk (Hg). Bij een bovendruk hoger dan 180 mm Hg spreken we van een verhoogde bloeddruk. Voor katten met een verhoogde schildklierfunctie of met een nierprobleem ligt de grens op 160 mm Hg. Veel hangt echter af van hoe de meting is verlopen. Was de kat redelijk rustig of juist erg gestrest?

Behandeling

Wanneer een onderliggende ziekte de oorzaak is, wordt deze als eerste behandeld. (Zie onze informatie op de website over chronisch nierfalen en schildklierproblemen). Het meest gebruikte medicijn tegen een verhoogde bloeddruk is amlodipine. Dit is verkrijgbaar in tabletvorm. We kunnen ook een suspensie (vloeibare medicatie) maken. Het wordt 1 x daags gegeven. Na een week wordt de bloeddruk weer gemeten en de dosering eventueel bijgesteld. Vervolgens wordt de bloeddruk elke 3 maanden gecontroleerd.

Preventie

Na dit verhaal gelezen te hebben zal het u niet verbazen dat we tegenwoordig regelmatig bij katten met nier- en/of schildklierproblemen de bloeddruk meten. Ook bij katten met acute blindheid, hersenverschijnselen of hartproblemen is dit belangrijk. Aangezien een te hoge bloeddruk veel voorkomt bij oudere katten en je in het begin niets merkt aan het dier, is er veel voor te zeggen om elke jaar preventief de bloeddruk op te meten. We adviseren dit onderzoek jaarlijks te laten doen bij katten ouder dan 10 jaar.

Meer informatie

Zie voor meer informatie deze website

 

Pin It on Pinterest

Share This