Aan elk leven komt een eind.
Sterven kan spontaan gebeuren of door menselijk ingrijpen en over het algemeen op onverwachte momenten.
Dit soort situaties kunnen zich óók in een vakantieperiode voordoen. Het lijkt verstandig daarover duidelijke afspraken met de oppas of het pension te maken of de bereikbaarheid van de diereigenaar goed te regelen.

De euthanasie kan plaatsvinden in de kliniek of thuis naar keuze van de diereigenaar. De bestemming van het dode dier komt in deze fase over het algemeen aan de orde en kan via de dierenarts, zonder enig belang, geregeld worden. Er zijn duidelijke verschillen in de kosten van de verschillende bestemmingen. Deze kosten zijn bij de begraafplaatsen, de crematoria, de Dierenambulance en bij ons opvraagbaar en zijn ook aangegeven op het foldermateriaal.
Na de dood kan het dier vervoerd worden naar een bestemming door de diereigenaar, de dierenambulance of vervoer van het crematorium zelf.

Er is keuze tussen:

  1. Begraven (thuis of elders).
  2. Destructie (vernietiging) is de weg die o.a. dode koeien, varkens en slachtafvallen gaan. Deze methode is ook mogelijk voor gezelschapsdieren. Hierbij komt na een fabrieksmatige verkleining van het dode dier pas in de eindfase (diermeel) de verbranding aan de orde.
  3. De crematie is momenteel de meest gekozen weg. Hierbij vindt een verbrandingsproces van het intacte lichaam bij 800 graden Celsius plaats. Er is een keuze te maken tussen individuele crematie en crematie in groepsverband. De groepscrematie bestaat uit een gelijktijdige crematie van 3-4 dieren in een oven waarbij de as vermengd wordt en later uitgestrooid. De individuele crematie bestaat uit een verbrandingsproces van een enkel dier per oven. Hierbij is er de mogelijkheid dat de diereigenaar de as terugkrijgt en kan uitstrooien of opslaan in een urn. Uitstrooiing over zee via het diercrematorium is ook een optie.

U kunt erop vertrouwen dat wij u in alle rust zullen en willen voorlichten over de genoemde mogelijkheden.

Hebt u over dit onderwerp nog vragen, loop gerust binnen of bel of mail even.