Bewegen is van nature dé manier om voedsel te verzamelen van mens tot walvis. Toen wij als oermensen nog met een speer achter de prooi aanjoegen hadden we meer kans op eten als het lichaam goed getraind was, hetzelfde geldt voor onze huisdieren. In de moderne tijd hoeft bijna niemand in de westerse maatschappij meer moeite te doen om aan eten te komen, de supermarkt is om de hoek met de auto te bereiken. De bak van de hond, kat, cavia en het konijn is altijd vol. De sportscholen schieten als paddenstoelen uit de grond om het gebrek aan beweging te compenseren. Overgewicht ligt voor mens en dier op de loer, de oplossing ligt voor de hand......bewegen! Bewegen verhoogt het levensgeluk van mens en dier. Daarnaast vervult bewegen in de vorm van jagen en jaagspelletjes een behoefte bij katten.

                  

Uw kat in beweging

Een kat die dag en nacht naar buiten kan zal meer bewegen en een leuker leven leiden. Zorg er wel voor dat uw buitenkat een belletje aan een flexibel kattenbandje om de nek heeft zodat vogels op de hoogte zijn van de aanwezigheid. Ook een identificatiechip is een must voor een buitenkat. Vanwege het verkeer en eventuele overlast voor anderen heeft het de voorkeur katten in de eigen tuin te houden. Goede schuttingen met bijvoorbeeld rollende palen horizontaal erbovenop gemonteerd belemmeren katten om de tuin te verlaten.

Er zijn vele spelletjes te koop voor de kat: kunstmuisjes aan hengels, balletje balletje, voerzoekspelletjes etc., vraag ernaar in een goede dierenspeciaalzaak. Zorg wel altijd voor een beloning na een spel. Dan is uw kat de volgende keer ook weer gemotiveerd! Dagelijks 5 tot 10 minuten uw kat laten spelen maakt uw kat al gelukkiger.

Een leuk filmpje van 2 spelende katten, Bux en Beau:

 

https://www.youtube.com/watch?v=BK-1UclmEs4&feature=youtu.be

 

Gewrichtsproblemen / artrose

Veel oudere katten hebben last van gewrichtsslijtage en pijn en bewegen hierdoor onvoldoende. Wist u dat 61% van de katten ouder dan 6 jaar lijdt aan artrose? En 82% van de katten ouder dan 14 jaar? Artroseklachten bij katten worden echter niet altijd herkend door hun eigenaren. Maar een klein deel van de dieren loopt kreupel. Opvallend voor katten met artrose zijn de gedragsveranderingen. De kat kan bijvoorbeeld onzindelijk worden, doordat het zitten in de plas- of poephouding pijnlijk is. De kat associeert dit dan met de kattenbak en zoekt een andere plek in huis om te plassen of poepen. Katten kunnen zichzelf ook minder gaan verzorgen en de krabpaal niet meer gebruiken. Katten met artrose kunnen humeuriger worden, minder spelen en meer slapen. Het kan ook opvallen dat het dier stijver loopt en niet meer of niet goed meer springt.

Katten met gewrichtsslijtage  gaan  vaak beter bewegen na behandeling met ontstekingsremmende pijnstillers. Pijnstillers kunnen gecombineerd worden met voedingssupplementen. Dit zijn stoffen als chondroïtine, glucosaminen of  speciale  vetzuren (omega 3) en zijn verwerkt in speciale diëten of tabletten. Deze aanpak zorgt ervoor dat de  dieren  soepeler worden en uiteindelijk makkelijker  en met minder pijn gaan bewegen. En beweging is weer goed voor de gewrichten! Overleg hierover met uw dierenarts.

Het is ook belangrijk het leven van een kat met artrose makkelijker te maken in huis. Denk aan een opstapje voor de bank of vensterbank, een kattenbak met lage instap, een horizontale krabpaal, etcetera. Wanneer een dier stress ervaart, is het dier ook meer bewust van de pijn door de artrose. U kunt de stress verminderen door het gebruik van bijvoorbeeld feromonen (Feliway) en te zorgen voor verschillende ligplekken met zachte kussens.

Het is dus heel belangrijk dat katten met artrose zo min mogelijk pijn lijden en in beweging blijven!

Dierenkliniek de Paltrok spondylose L7-S1

Overgewicht

Een kat die teveel eten krijgt wordt te dik en beweegt niet meer. Hierdoor gaat het dier nog minder energie verbranden en nog dikker worden. Het is dus belangrijk om deze negatieve spiraal te doorbreken. Naast veel laten spelen en bewegen is minder eten geven dus nodig. Zie de andere artikelen op onze website.