Regelmatig zien we in het voorjaar en in de zomer konijnen met een madeninfectie. Dit is een ernstige infectie en wordt veroorzaakt door aasvliegen (groene vliegen). De vliegen leggen hun eitjes in de huid van het konijn of in aan het konijnenlichaam gekoekte poep. De eitjes groeien uit tot maden (langwerpige, wormachtige parasieten van 1 mm tot 1 cm lang), die vervolgens verder de huid inkruipen. Ze kunnen op deze manier binnen enkele uren grote wonden veroorzaken. Wanneer niet tijdig wordt ingegrepen, kan het konijn binnen 1 à 2 dagen overlijden. Deze aandoening is dus een spoedgeval.

Oorzaken

Aasvliegen worden aangetrokken door de geur van een natte vacht, urine en poep en van een ontstoken huid. De meest voorkomende oorzaak is het aankoeken van natte keutels aan de achterkant van het konijn. Dit aankoeken kan meerdere oorzaken hebben.

Konijnen produceren 2 soorten keutels: de gewone keutels en de blindedarm-(nacht)keutels. De blindedarmkeutels zijn zachter, natter en kleiner dan de gewone keutels en worden door het konijn meteen wanneer ze uit de anus komen opgegeten. In deze keutels zitten veel eiwitten. Wanneer het konijn te dik is of bijvoorbeeld pijn in de rug heeft, lukt dit niet goed en blijven de blindedarmkeutels plakken aan de achterhand.

Wanneer het konijn teveel biks of konijnenvoer krijgt zijn alle keutels te zacht en nat en kunnen ook aan de achterkant blijven plakken (zie “konijn en voeding”).

Bij plasproblemen en bij het verblijf in een vies hok kan de vacht van een konijn nat worden en ook dit kan vliegen aantrekken.

Therapie

Aangezien de wonden vaak erg veel pijn veroorzaken, wordt het konijn meestal onder narcose behandeld. Het konijn wordt gewassen, zodat de vacht weer schoon is. De maden worden verwijderd en de wond opgeschoond. Een verzachtende zalf wordt aangebracht. Het dier krijgt verder pijnstillers en antibiotica en bij diepe wonden een middel om mogelijk achtergebleven maden te doden. Een ernstige madeninfectie kan vanwege de pijn en de grote schade aan het lichaam ook een reden zijn om het dier in te laten slapen.

Preventie

Controleer uw dier elke dag! Wanneer keutels aan de vacht zijn geplakt, moet de achterhand van het konijn meteen gewassen worden. U kunt dit doen door de achterhand van het konijn in een lauwwarm badje te plaatsen. Droog de vacht hierna. Probeer de oorzaak van te natte keutels te vinden. We kunnen u hierin adviseren. Verschoon natte plekken in de kooi in warme seizoenen elke dag. Het hok kunt u afschermen met vliegengaas en uw konijn(en) met vliegwerende spray voor op de vacht.

Pin It on Pinterest

Share This