Ruwvoer
Het konijn is een echte herbivoor. Het lichaam van het konijn is volledig ingesteld op het eten van ruwvoer (hooi). De blinde darm van het konijn is groot en kan veel hooi opslaan. Het is erg belangrijk dat het dier de hele dag door vers hooi kan eten. Dit moet dan ook altijd in ruime mate voor hem beschikbaar zijn in het hok.

Biks
Daarentegen is het eten van teveel biks (hardvoer) ongezond voor het konijn. Hier zitten weinig vezels in en het teveel eten hiervan kan op verschillende manieren problemen geven voor het dier. Zo worden ze bijvoorbeeld snel te dik. Ook kunnen konijnen problemen krijgen met hun darmstelsel. De darmen bewegen onvoldoende en het konijn kan last krijgen van voer- of gasophopingen. Teveel biks kan ook leiden tot plakpoep. Deze poep kan aan de achterkant van het konijn blijven plakken en zo maden aantrekken.

Geef een konijn hierom nooit meer dan 20 gram biks per kilogram lichaamsgewicht. Het is belangrijk dat deze brokken bestaan uit uitgebalanceerde ingrediënten en vezelrijk zijn. Geef geen gemengd voer; het konijn zal dan alleen de lekkere dingen eruit halen.

Groente
Groenten kunnen gegeven worden als aanvulling op de voeding. Hiervoor geldt in het algemeen dat veel soorten groenten kunnen, maar dat nooit teveel van 1 soort gegeven moet worden. Zo leidt het eten van (teveel) kool sneller tot gasproductie in het maagdarmkanaal. Broccoli en paprika bevatten naar verhouding veel calcium. Geef bijvoorbeeld een plakje of blaadje van maximaal 3 soorten groenten op een dag. Geschikt zijn o.a. paprika, wortelloof, broccoli, andijvie, witlof, boerenkool, bloemkoolblad. Minder of niet geschikt zijn o.a. ijsbergsla, tomaat, bieslook en rode klaver. Laat een konijn langzaam wennen aan het eten van groenten.

Calcium (kalk)
Wanneer een konijn gemengd brokken krijgt, kan het dier te weinig calcium binnen krijgen. Hierdoor kunnen bot- en gebitsproblemen ontstaan. In “pelletvoer”, zoals “Selective” of “Trovet” zit een juiste hoeveelheid calcium. Konijnen kunnen ook teveel calcium binnenkrijgen. Geef konijnen daarom geen knaagstenen, deze bevatten veel calcium. Bij een teveel aan calcium heeft het dier een vergrote kans op blaasstenen.

 

Pin It on Pinterest

Share This