Het normale gebit

Konijnen hebben in de boven- en onderkaak 2 snijtanden. Hierachter zitten in de bovenkaak nog 2 kleine stifttandjes. Diep in de bek zitten aan beide zijden boven en onder 5 kiezen. Net als bij de knaagdieren groeien de tanden en kiezen tijdens het leven door. Door het kauwen slijten de elementen af en blijven op de juiste lengte.

Gebitsproblemen

Wanneer een konijn te weinig hooi eet, slijten de kiezen onvoldoende af en worden ze langer. Door aangeboren afwijkingen en bij botontkalking door een calciumtekort  kunnen wortels in de verkeerde richting groeien en doorgroeien tot in de traanbuizen. Konijnen kunnen dan tranende ogen krijgen. Ook kunnen ontstekingen en abcessen in het bot ontstaan. Dan is vaak een dikte in de kaak te voelen.

Wanneer kiezen of tanden niet in de goede stand staan, kunnen ze door het kauwen schuin afslijten. Bij kiezen kunnen er op deze manier scherpe punten (haken) ontstaan, die in de tong of wang prikken. Dit is pijnlijk, waardoor het dier op een gegeven moment zal stoppen met eten. Wanneer voortanden niet op elkaar aansluiten, kunnen ze centimeters lang worden en bijvoorbeeld in het gehemelte groeien.

Symptomen

Een konijn met gebitsproblemen zal slecht gaan eten. Vaak zien we dat de kin nat wordt, doordat het dier meer kwijlt. Doordat het konijn minder hooi eet, kunnen de keutels natter worden en blijven plakken aan het dier. Zoals eerder beschreven kunnen dieren vieze ooghoeken en diktes in de kaak krijgen.

Op deze röntgenfoto ziet u de kop van een konijn met te lange kiezen. In de onderkaak is een verdikking te zien veroorzaakt door een te lange kies.

Behandeling

      

Te lange voortanden kunnen ingekort worden d.m.v. en slijptol of tandartsboor. Echter, aangezien de tanden zullen blijven doorgroeien, zal het probleem steeds weer terugkomen. Daarom kunnen voortanden in een afwijkende stand het beste verwijderd worden onder narcose. Een konijn kan ook zonder voortanden goed eten. Haken op de kiezen worden verwijderd door middel van een tang (naaldvoerder). Vaak korten we alle kiezen meteen in met een tandartsboor onder narcose, zodat het langer duurt voordat er weer problemen ontstaan. In de kiezen wordt een groefje gemaakt, zodat het konijn snel weer kan eten. Gebitsbehandelingen moeten vaak elke 4 tot 10 weken herhaald worden.

Natuurlijk wordt gezorgd voor warmte, pijnstilling en zuurstof tijdens de behandeling en daarna. U krijgt pijnstilling mee en dwangvoeding voor de dagen na de ingreep.

Voorkómen

Zorg voor voldoende vers hooi en geef een juiste hoeveelheid biks met een juist gehalte calcium (20g biks per kg lichaamsgewicht).

In februari is het maand van het gebit. In deze maand bent uw welkom voor een kosteloze gebitscontrole van uw huisdier door de dierenarts. Hierbij geven we ook tips over een goede gebitsverzorging. In de maand februari bieden we 10% korting op gebitsbehandelingen onder narcose. 

Pin It on Pinterest

Share This