Een konijn is een sociaal dier

In de natuur leven konijnen in groepen. We raden u dan ook aan een konijn niet alleen te huisvesten. Een voedster (vrouwelijk dier) en een rammelaar (mannelijk dier) samen gaat vaak het best. U kunt bij verschillende opvangcentra terecht voor een “speeddate”. Het centrum helpt u dan een geschikte hokgenoot voor uw konijn te vinden. Denk er wel aan minstens 1 van beide onvruchtbaar te laten maken! Het koppelen van 2 konijnen gaat echter niet altijd vanzelf. Op de website van het LICG kunt u lezen hoe u dit het beste kunt aanpakken:

http://www.licg.nl/25b/praktisch/konijnen-en-knaagdieren/aanschaf-en-verzorging/konijnen-koppelen-het-koppelproces.html

Cavia en konijn beter niet samen

Hoewel men soms een konijn en een cavia bij elkaar zet, is dat in de meeste gevallen niet aan te raden. De twee diersoorten begrijpen elkaar niet. Het konijn kan de cavia verwonden. Ook hebben de dieren ander voer nodig. Een cavia heeft extra vitamine C nodig, terwijl dit voor een konijn schadelijk kan zijn. Soms eet een cavia aan de vacht van het konijn. Konijnen kunnen bovendien een bacterie (Bordetella) bij zich dragen die dodelijk kan zijn voor de cavia.
Geef uw konijn daarom liever een soortgenoot als gezelschap!

Hok

Een konijn kan binnen of buiten gehuisvest worden. Het belangrijkste is dat de dieren genoeg bewegingsruimte hebben. De standaardhokken zijn vaak erg klein! Het hok moet ook voldoende hoog zijn. Een konijn moet in ieder geval op de achterpoten kunnen zitten met de kop omhoog. Konijnen zijn zindelijk te krijgen, dus kunnen ook vrij in huis rond bewegen. Maak uw huis natuurlijk wel “konijn-proof”; Zorg ervoor dat er geen kabels liggen waar het dier aan kan gaan knagen. Zorg dat een buitenhok in de schaduw staat. Een hok met 2 verdiepingen is aan te bevelen. En ziet u mogelijkheden voor een konijnenberg? Er zijn veel websites waar u tips kunt lezen over het bouwen van een verblijf voor uw konijn. Bijvoorbeeld https://www.bunnybunch.nl/informatie/konijnenhok-zelf-maken , www.konijnen.nl, etcetera.

Afleiding

Konijnen zijn slimme dieren. Veel konijnen vervelen zich daarom flink! U kunt konijnen afleiding en uitdaging geven door hen voerpuzzels, voerballen, speelgoed, tunnels, etcetera aan te bieden.

Pin It on Pinterest

Share This