Een veel voorkomende aandoening bij cavia’s is het doorgroeien van tanden en/of kiezen. Bij een goed functionerend gebit slijten de tanden en kiezen goed af door te kauwen.

Tanden
Wanneer de tanden niet recht tegenover elkaar staan kunnen de tanden doorgroeien. Hierdoor kan de cavia niet goed meer eten. We raden u aan de tanden regelmatig te controleren of uw dierenarts dat te laten doen. Als de tanden te ver door groeien, moeten deze worden ingekort. Dit doen wij d.m.v. van een slijptolletje. Het laten knippen van tanden raden wij af, want dit geeft een risico dat de tanden splijten en er ontstekingen ontstaan.

Kiezen
Ook kiezen kunnen problemen geven wanneer deze niet goed recht afslijten. Ze worden te lang of er ontstaan scherpe punten (“haken”) die wondjes, ontstekingen en pijn veroorzaken in de bek. Het dier gaat minder goed eten en kan gaan kwijlen. De kiezen kunt u niet zelf bekijken. Dus wanneer uw dier dergelijke klachten heeft, raden we u aan het dier door een dierenarts te laten onderzoeken. Kiezen kunnen geslepen of gevijld worden.

Oorzaken
Een verkeerde stand van het gebit is vaak erfelijk. Ook een tekort aan vitamine C kan de oorzaak zijn.

In februari is het de Maand van het Gebit. In deze maand bent uw welkom voor een kosteloze gebitscontrole van uw huisdier door de dierenarts. In de maand februari bieden we ook 15% korting op gebitsbehandelingen onder narcose. 

Pin It on Pinterest

Share This