Zonnebrand
Ook dieren kunnen hun huid verbranden in de zon. Vooral de roze huid van dieren met een witte vacht is kwetsbaar. De verbranding zien we op de dun behaarde,oorschelpen en neusrug en op kale plekken zoals littekens. Op deze plekken kan door de zon ook huidkanker ontstaan. Bij huidkanker zie je verdikkingen in een vaak rode huid met korsten.

plaveiselcelcarcinoom kat oor tumor dierenkliniek de paltrok  Dierenkliniek de Paltrok kat ooramputatie huidkanker


 

 

 

sunfree zonnebrandcreme Dierenkliniek de Paltrok hond en katWanneer u een dier met een witte vacht heeft, raden we u aan de oorschelpen en wanneer mogelijk ook de neusrug van uw dier in te smeren met zonnebrandcrème. In de V.S. is een speciale crème voor honden op de markt. Voor katten nog niet, dat is nog in ontwikkeling. In Nederland worden humane (voor mensen) zonnebrandcrèmes gebruikt. Het middel moet waterproof zijn en een hoge factor (30 of 50) hebben. Het is het beste een middel te gebruiken dat Titanium dioxide bevat, want dit middel wordt niet door de huid opgenomen. Daarnaast moet voorkomen worden dat het dier het middel oplikt. Breng de crème daarom aan voordat u uw dier eten geeft, dan is het even afgeleid. Wanneer mogelijk kunt u uw hond of kat tussen 12 en 15uur binnen houden op zonnige dagen.

Mocht er helaas toch huidkanker ontstaan dan is een operatie nodig. Bij huidkanker op de oorschelpen worden de oorschelpen verwijderd. In dit geval is voorkomen dus echt beter dan genezen! Hopelijk komt er snel een speciale zonnebrandcrème voor dieren op de markt.