In de knie bevinden zich 2 kruisbanden tussen het bovenbeen en het scheenbeen, de voorste kruisband en de achterste kruisband. Deze kruisbanden zorgen er voor dat de knie stabiel blijft. Bij honden en katten (en mensen) komt het regelmatig voor dat de voorste kruisband scheurt. We zien dit vooral bij hondenrassen met “steile knieën” als de Rottweiler, Chowchow en Boxer. De voorste kruisband is bij sommige honden van mindere kwaliteit en raakt in de loop der tijd steeds verder beschadigd. Wanneer de kruisband scheurt is het dier acuut kreupel. Het dier tilt de aangedane poot op of gaat er alleen heel voorzichtig op staan. Vaak ontstaat er ook schade aan de binnenste meniscus (een kraakbeenschijfje in de knie). Doordat een kruisbandruptuur vaak ontstaat door degenererende (zwakker wordende) kruisbanden gebeurt het regelmatig dat op een gegeven ook de kruisband van de andere knie scheurt.

Bij kleine hondenrassen en katten kan er voor gekozen worden, afhankelijk van de ernst, een aantal weken aan te zien of er genezing gaat optreden. Het is belangrijk dat het dier rust houdt en pijnstilling krijgt.

Voor grote rassen geldt dat het vaak beter is snel te opereren. Het is altijd verstandig röntgenfoto’s van de knie te laten maken. Er zijn verschillende operatiemethoden. Wij kiezen er voor deze orthopedische operaties te laten uitvoeren door een europees erkend specialist-chirurg. We kunnen u hiervoor verwijzen naar een specialistische kliniek, maar uw dier kan ook in onze kliniek geopereerd worden. We vragen dan dierenartspecialist dhr. Viehoff in onze kliniek de operatie te laten uitvoeren. Dhr. Viehoff heeft veel ervaring met deze operaties en zorgt er voor dat zijn kennis en kunde up to date blijft.

Bij kleine dieren kan er voor gekozen worden een kunstkruisband (een “teugel”) te laten plaatsen. Tijdens de operatie wordt ook het kniekapsel strakker gezet. Wanneer de meniscus beschadigd is worden tijdens de operatie beschadigde delen verwijderd. In de loop der jaren kan deze teugel kapot gaan, maar doordat het gewrichtskapsel sterker is geworden, leidt dit niet altijd tot terugkeer van de klachten.

Voor grote honden geven we vaak de voorkeur aan de TTA (Tibial Tuberosity Advancement) methode. Bij deze operatie wordt het deel van het scheenbeen waar de grote kniepees aan vast hecht los gemaakt en naar voren geplaatst. Het wordt door middel van een titanium botplaat op zijn plek gehouden. Door de standverandering en door de verplaatste grote kniepees wordt de knie weer stabiel. Ook tijdens deze operatie wordt de meniscus geinspecteerd en wanneer nodig deels verwijderd. Na de operatie moet het dier 6 weken benchrust houden. Na deze periode worden weer röntgenfoto’s gemaakt. Wanneer blijkt dat er voldoende nieuw bot is gevormd mag de hond zijn poot geleidelijk meer gaan belasten.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Benader ons gerust!

   

Pin It on Pinterest

Share This