coco ravenstijnWanneer is een kat senior?

Een kat noemen wij senior wanneer het dier ouder is dan 10 jaar.

Ouderdomsziekten komen veel voor

Dankzij goede zorg en voeding worden huisdieren steeds ouder. Hierdoor zien wij vaker ouderdomsziekten als bijvoorbeeld nier- en gewrichtsproblemen. Veel van de ouderdomsziekten ontstaan sluimerend en worden vaak pas laat opgemerkt. Daarnaast is het zo dat veel ouderdomsklachten (vaak onterecht) voor lief worden genomen, "omdat dit nou eenmaal bij de leeftijd hoort".
Wij vinden het belangrijk dat een senior dier een goede oude dag heeft. Veel ouderdomsziekten zijn te behandelen en veel ouderdomsklachten zijn te verhelpen of te verminderen. Het is belangrijk dat ook een senior dier pijnvrij kan lopen, eetlust heeft, pijnvrij kan kauwen en zich goed voelt.

Hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk komt veel voor bij oudere katten. Vaak worden klachten die hiermee gepaard gaan niet opgemerkt. Het wordt pas opgemerkt wanneer een dier plots blind wordt door een bloeding in het oog of hersenproblemen krijgt. Het is beter voor het dier wanneer een hoge bloeddruk eerder wordt vastgesteld. Daarom raden we aan bij katten ouder dan 10 jaar jaarlijks de bloeddruk te laten meten.

Seniorconsult

Tijdens een controle van een senior dier wordt besproken of uw dier artroseklachten heeft. We controleren het gebit, luisteren naar het hart, voelen in de buik en nog veel meer. Daarnaast geeft een simpel iets als urineonderzoek ons veel informatie. Het “soortelijk gewicht” van urine vertelt ons hoe goed de urine is geconcentreerd. Bij bijvoorbeeld nierproblemen of een te hard werkende schildklier is dit soortelijk gewicht te laag. Al in een vroeg stadium van deze ziektes, wanneer het dier nog niet ziek oogt, verandert deze waarde. Vroeg ingrijpen is dan mogelijk. M.b.v. een urine-teststripje wordt o.a. getest of er teveel eiwitten in de urine zitten.

Bij het seniorconsult hoort ook een bloedonderzoek, dit geeft meer informatie: We controleren het glucose (i.v.m. suikerziekte), de nierfunctie, leverfunctie en bloedeiwitten.

Een bloeddrukmeting mag ook niet ontbreken bij een seniorconsult.

November Actiemaand

moortje imbens oude kat senior paltrok compr-U kunt deze maand kosteloos het soortelijk gewicht van de urine van uw seniordier laten controleren. U kunt de urine in een schoon bakje of buisje bij de balie afgeven.

U kunt de urine van uw kat opvangen door het op een kattenbak te laten plassen waar plastic snippers of plastic korrels in zitten. Plastic korrels zijn bij ons te koop voor 4.30 euro. U kunt kosteloos een spuitje en buisje ophalen.

Het "soortelijk gewicht" van urine vertelt ons hoe goed de urine is geconcentreerd. Wanneer de urine niet goed is geconcentreerd kan dit duiden op een gezondheidsprobleem, zoals bijvoorbeeld nierfalen of een te hard werkende schildklier. Vervolgens is dan meer onderzoek nodig.

N.B. Dit onderzoek is niet geschikt voor het controleren op een blaasontsteking!


-Deze maand geven we 20% korting op een uitgebreid seniorconsult (110 euro i.p.v. 138 euro)

Een seniorconsult houdt in:
een lichamelijk onderzoek, een bloeddrukmeting, urinecontrole (soortelijk gewicht en m.b.v. een stripje o.a. controle op eiwitten in de urine) en een bloedonderzoek (leverwaarden, glucose, nierwaarden, eiwitten (albumine en totaal eiwit)).

Mochten er onverhoopt andere gezondheidsproblemen aan het licht komen dan kan het zijn dat er meer onderzoek nodig is, met daarbij behorende kosten. Dit zal dan met u besproken worden.

 

 

Een seniorconsult vindt plaats op afspraak. Op deze manier kunnen we genoeg tijd inplannen en rust creëren voor het dier. U kunt ons bellen voor een afspraak.

Neemt u gerust contact met ons op bij vragen!