gebit honden poetsen 3Gebitsproblemen komen veel voor bij honden, zo’n 85% van de honden heeft hier last van. De problemen beginnen vaak door de vorming van een laagje tandplak op de tanden en kiezen. Tandplak wordt na 24 uur omgezet in tandsteen. Tandplak en tandsteen zorgen voor een ontsteking van het tandvlees. Op den duur trekt deze ontsteking dieper de kaak in (parodontitis) en heeft de hond niet alleen pijn, maar ook tanden en kiezen kunnen verloren gaan. Ontstekingen in de bek kunnen ook leiden tot ontstekingen van belangrijke organen als nieren, lever en het hart, verspreiding vindt plaats via de bloedbaan.

De beste manier om gebitsproblemen te voorkomen is het dagelijks poetsen van het gebit. Het is het makkelijkst om hier al op jonge leeftijd mee te beginnen. Als u start tijdens de eerste socialisatiefase van pups tussen de 8 en 12 weken leeftijd, dan zullen ze dit sneller als een normale handeling beschouwen. Ook oudere honden is het poetsen vaak aan te leren, maar dan zal het soms wat meer tijd kosten om ze hier aan te laten wennen.
Tijdens het aanwennen is het belangrijk om uw hond te belonen. Dit kan met uw stem, iets lekkers geven en/of iets leuks doen na afloop zoals wandelen, een speeltje/spelletje aanbieden.


Tips voordat u start:

-Kies een vast moment van de dag waarop u tijd heeft om rustig met uw hond aan de slag te gaan. Deze regelmaat helpt om van het poetsen een dagelijkse gewoonte te maken. Eenmaal daags poetsen is het meest effectief.

-Kies een rustige plek. U kunt zelf gaan zitten en uw hond tussen uw knieën laten zitten. Bij een middelgrote hond en een grote hond kunt u het beste op een stoel zitten. Bij kleine honden is het makkelijk om zelf op de grond over de hond heen te gaan zitten. Op deze manier heeft u twee handen vrij om te poetsen.

-Kies een tandenborstel die past bij de grootte van uw hond. Het voordeel van een tandenborstel speciaal voor honden is dat ze een gebogen vorm hebben, waardoor u makkelijker bij de achterste kiezen kunt. Deze zijn bij ons verkrijgbaar. Een andere optie is om een gaasje om uw wijsvinger te vouwen en hiermee te poetsen.

-Gebruik geen mensentandpasta, maar een tandpasta voor dieren met een vleessmaak. Mensentandpasta bevat fluoride, dit is giftig voor honden. Dierentandpasta bevat speciale enzymen.

-Start elke sessie met hetzelfde commando zodat uw hond weet wat er gaat gebeuren. Dit kan bijvoorbeeld zijn: ” Tanden poetsen”. Beloon uw hond op het moment dat hij of zij de handelingen goed toe laat. Gebruik uw (hoge) stem en geef iets lekkers. Het is geen probleem om uw hond iets te laten eten tijdens of na het poetsen.

-Houd elke sessie kort: seconden tot een kort aantal minuten.

-Lukt het u niet uw hond stil te laten zitten of is er een risico dat u gebeten kan worden, vraag ons dan advies.

-Het is belangrijk uw hond geleidelijk aan het poetsen te laten wennen. Stapsgewijs breidt u het poetsen uit: Het wennen aan de diertandpasta, het aanraken met de vingers en vervolgens de tandenborstel en het poetsen gaat in stappen. Elke stap herhaalt u dagelijks, totdat uw hond er aan gewend is en daarna gaat u hier nog enkele dagen mee door. Wanneer u de handelingen gaat uitbreiden naar de volgende stap, begin de oefening dan met een handeling waar uw hond al aan gewend is.

 

Stappenplan:

gebit hond poetsen paltrok 1Stap 1: Het introduceren van de dierentandpasta

-Start door het noemen van het commando: “Tanden poetsen”
-Smeer een kleine hoeveelheid tandpasta op uw vingertop.
-Laat uw hond dit aflikken.

 

 

 

 

 

 

 

gebit hond poetsen paltrok 2bStap 2: Wennen aan het aanraken van de bek

-Laat uw hond zitten en houd de bek van uw hond gesloten, dit voorkomt het kauwen op uw vinger.
-Plaats wat tandpasta op uw vingertop.
-Til de bovenlip op en wrijf uw vingertop over de tanden.

 

 

 

 

gebit hond poetsen paltrok 3bStap 3: Introduceren van de tandenborstel

-Doe wat dierentandpasta op de tandenborstel en druk dit tussen de borstelharen.
-Houd de bek voorzichtig gesloten, zodat uw hond niet op de tandenborstel kan bijten.
-Poets voorzichtig de hoektanden.

 

 

 

gebit hond poetsen paltrok 4bStap 4: Poets de kiezen

-Begin het poetsen weer met de hoektanden
-Poets vervolgens eerst de bovenkiezen. Laat daarna de bek een beetje open gaan om de onderkiezen te kunnen poetsen.
-Vergeet de achterste kiezen niet. Hiervoor moet u onder de lip door met de tandenborstel. Gebruik evt. een kleinere borstel om daar goed bij te komen.

 

 

 

gebit hond poetsen paltrok 5bStap 5: Poets het hele gebit

-Poets de hoektanden en kiezen aan beide kanten.
-Til de bovenlip aan de voorkant op en poets de snijtanden met gesloten kaken.
-Is uw hond gewend aan het poetsen dan kunt u wat langer achter elkaar gaan poetsen.
-Poets het gebit elke dag. Vergeet ook de tandvleesrand aan de basis van de tanden en kiezen niet.

 

Tip: Laat het poetsen zo geleidelijk mogelijk toenemen. Probeer te stoppen voordat uw hond zich begint verzetten. Lukt dit niet stop dan als uw hond hevig reageert maar houdt hem/haar vast tot hij/zij weer rustig is anders beloont u het verzet.