PETscan dierenkliniek de PaltrokOnze kliniek werkt mee aan "PETscan".

Erfelijke ziekten en schadelijke raskenmerken (denk aan een te korte snuit, te kleine schedel, etc.) zijn een groot gezondheidsprobleem bij rashonden en -katten. Om gezonder fokken mogelijk te maken heeft het ExpertiseCentrum Genetica Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht een landelijke database opgericht; PETscan genoemd. In deze database worden de diagnoses die Nederlandse dierenartsen bij honden en katten stellen gebundeld.
Op deze manier wordt gemeten wat de belangrijkste ziekten per ras zijn. Ook wordt gekeken of bepaalde ziekten vaker bij een bepaald ras voorkomen dan bij bijvoorbeeld een kruising. Voor de ernstigste problemen zullen er DNA-tests ontwikkeld worden. Met als resultaat:

-Een vroege diagnose.
-Het fokken van zieke nakomelingen kan worden voorkomen.
-Een snellere en betere behandeling van huisdieren.

Zo voorkomt PETscan veel dierenleed in de toekomst.

Wij werken in Dierenkliniek de Paltrok mee aan Petscan door aan dit Expertise Centrum door te geven welke diagnoses wij stellen in de spreekkamer.


Welke gegevens worden verzameld?

In de centrale database in Utrecht worden de diagnose, geboortedatum, het ras, geslacht en gewicht geregistreerd. Als een dier een chip heeft wordt het nummer versleuteld geregistreerd, waardoor het niet terug te leiden is tot een individueel dier. De eerste 5 cijfers van het chipnummer blijven zichtbaar. Dit geeft informatie over uit welk land een dier afkomstig is en of het dier in het bezit is van een stamboom. Dit faciliteert analyse van gezondheidsverschillen tussen dieren met en zonder stamboom. Naam of adresgegevens van de diereigenaar worden niet geregistreerd, zodat de privacy is gewaarborgd.

Lees meer over de verzamelde gegevens en privacy op de website van de Universiteit Utrecht

Bij vragen benader ons gerust!