oude hond poseert gecomprWanneer noemen we een hond senior? Bij honden is deze grens afhankelijk van het ras. Reuzerassen noemen wij senior vanaf 6 jaar leeftijd, kleine rassen vanaf 10 jaar leeftijd.

Ouderdomsziekten komen veel voor

Dankzij goede zorg en voeding worden huisdieren steeds ouder. Hierdoor zien wij vaker ouderdomsziekten als bijvoorbeeld nier- en gewrichtsproblemen. Veel van de ouderdomsziekten ontstaan sluimerend en worden vaak pas laat opgemerkt. Daarnaast is het zo dat veel ouderdomsklachten voor lief worden genomen, “omdat dit nou eenmaal bij de leeftijd hoort”.

Wij vinden het belangrijk dat een senior dier een goede oude dag heeft. Veel ouderdomsziekten zijn te behandelen. Veel ouderdomsklachten zijn te verhelpen of te verminderen. Het is belangrijk dat ook een senior dier pijnvrij kan lopen, eetlust heeft, pijnvrij kan kauwen en zich goed voelt.

Onderzoek bij een senior dier

Tijdens een controle van een senior dier wordt besproken of uw dier artroseklachten heeft. We controleren het gebit, luisteren naar het hart, voelen in de buik en nog veel meer. Daarnaast geeft een simpel iets als urineonderzoek ons veel informatie. het “soortelijk gewicht” van urine vertelt ons hoe goed de urine is geconcentreerd. Bij bijvoorbeeld nierproblemen of een te hard werkende schildklier is dit soortelijk gewicht te laag. Al in een vroeg stadium van deze ziektes, wanneer het dier nog niet ziek oogt, verandert deze waarde. Vroeg ingrijpen is dan mogelijk.

Bij het seniorconsult hoort ook een bloedonderzoek, dit geeft meer informatie. We controleren het glucose (i.v.m. suikerziekte), de nierfunctie, leverfunctie en bloedeiwitten.

Tot slot wordt de bloeddruk gemeten wanneer de hond niet erg gestrest is.

 

November seniormaand:

-U kunt deze maand kosteloos het soortelijk gewicht van de urine van uw seniordier laten controleren. U kunt de urine in een schoon bakje of buisje bij de balie afgeven.

U kunt de urine van uw hond opvangen met een soeplepel. U kunt het beste de ochtendurine (eerste plas van de dag) opvangen.

Het "soortelijk gewicht" van urine vertelt ons hoe goed de urine is geconcentreerd. Wanneer de urine niet goed is geconcentreerd kan dit duiden op een gezondheidsprobleem, zoals bijvoorbeeld nierfalen. Vervolgens is dan meer onderzoek nodig.

N.B. Dit onderzoek is niet geschikt voor het controleren op een blaasontsteking!

 

-Deze maand geven we 20% korting op een uitgebreid seniorconsult (110 euro inclusief bloeddrukmeting en 87 euro zonder bloeddrukmeting)

Een seniorconsult houdt in:
een lichamelijk onderzoek, urinecontrole (soortelijk gewicht en controle op eiwitten in de urine) en een bloedonderzoek (leverwaarden, glucose, nierwaarden, eiwitten (albumine en totaal eiwit)). Wanneer een hond niet erg gestrest is kunnen we ook de bloeddruk meten.

Mochten er onverhoopt andere gezondheidsproblemen aan het licht komen dan kan het zijn dat er meer onderzoek nodig is, met daarbij behorende kosten. Dit zal dan met u besproken worden.

Een seniorconsult vindt plaats op afspraak. Op deze manier kunnen we genoeg tijd inplannen en rust creëren voor het dier. U kunt ons bellen voor een afspraak.

Neemt u gerust contact met ons op bij vragen!