Vuurwerk en huisdieren

 Dit artikel is in samenwerking met hondengedragstherapeute Joke Sauerbreij geschreven.

 

Gedrag van huisdieren als reactie op vuurwerk

gecomprimeerd vuurwerk angst huisdier hond kat dierenkliniek de paltrokVoor veel dieren is het einde van het jaar een stressvolle periode.
De angst voor harde geluiden kan ontstaan doordat het dier hevig schrikt van het plotselinge harde geluid. Het vluchten of weg willen kruipen is instinctief een manier van overleven. Weg van dat gevaar! Het gehoor van onze viervoetige huisgenoot is veel beter dan dat van ons; geluiden horen zij veel intenser. Vuurwerkknallen kunnen voor veel angst en stress zorgen. Drukte rondom de feestdagen, geuren, licht en andere veranderingen in de omgeving spelen ook een rol.

Als uw hond angstig is in deze periode  ziet u dat hij of zij bijvoorbeeld gaat trillen, piepen, hijgen, onrustig heen en weer of rondjes lopen of zich wilt verstoppen. Bij katten en konijn zie je vaker dat ze trillen en zich proberen te verstoppen. Sommige dieren doen zelfs hun behoefte in huis, omdat ze te bang zijn om naar buiten te gaan.

Als deze stress voor vuurwerk niet wordt behandeld kan het elk jaar erger worden. Het dier kan ook angst gaan ontwikkelen voor harde geluiden in andere situaties het gehele jaar door, waardoor het continu stress heeft.

Wat kunt u doen?

Trainen

Dierenkliniek de Paltrok Tinley vuurwerk CDMedicatie rond de jaarwisseling is een optie, maar uw huisdier is er meer bij gebaat dat u hem/haar leert af te komen van de angst. Het gebruik van een geluids-cd of website met vuurwerkgeluid, voor het hertrainen van angst voor geluiden, is wetenschappelijk aangetoond als zinvol hulpmiddel. Het is bij trainen wel belangrijk dat u op tijd begint, weken of zelf maanden voor de jaarwisseling, afhankelijk  van de mate van angst van de hond.

Voor het laten wennen aan vuurwerkgeluiden kunt u het volgende doen: Geef uw hond iets heel lekkers waar hij of zij een poosje mee bezig is. Terwijl uw hond daarmee bezig is, zet u de geluidsCD aan op een dermate zacht niveau dat u geen stresssignalen ziet bij uw hond. U kunt ook met uw hond spelen, net wat het dier leuker vindt. Langzaam gaat u het geluidsniveus opvoeren. De valkuil is dat het geluidsvolume te snel wordt opgevoerd.

Daarna wordt de training ook opgebouwd met andere prikkels die ook angst veroorzaken bij uw hond (bijvoorbeeld onweer).

Afhankelijk van de mate van angst kan de training ondersteund worden met medicatie, voedingssupplementen, een speciaal dieet of andere natuurlijke middelen.

Het trainen d.m.v. een geluids-CD is voor alle diersoorten te gebruiken!

Feromonen

feliway kat dierenkliniek de paltrok stressFeromonen zijn signaalmoleculen en worden door leden van dezelfde diersoort gebruikt om te communiceren.De feromonen worden door een eigen apart zintuig, het zogenoemde "Vomeronasaal Orgaan" (VNO), in de neus waargenomen. Het VNO stuurt direct een signaal naar de hersenen door. Feromonen zijn onzichtbaar, vrijwel geurloos, en werken onbewust op mens en dier.  Door gebruik te maken van feromonen kunnen gedragsproblemen bij dieren worden behandeld.

Feliway®verdamper bij de kat
Wanneer een kat zich prettig voelt wrijft hij met zijn kop langs meubels of hoeken en laat hierbij een gezichtsferomoon achter. Deze plekken/objecten worden door katten als veilig of geruststellend ervaren.
Feliway® is een kopie van dit gezichtsferomoon van de kat. Door Feliway® als verdamper te gebruiken tijdens de jaarwisseling helpt u de kat zich prettiger en veiliger te voelen in de eigen omgeving.

adaptil hond stress dierenkliniek de paltrokAdaptil® band en verdamper voor de hond

Een zogende teef produceert, gedurende 3-5 dagen na de geboorte van de pups, een feromoon. Dit feromoon helpt om de pups een veilig en vertrouwd gevoel te geven.
Het feromoon heeft ook een geruststellend effect op volwassen honden en is gekopieerd in de Adaptil®band en –verdamper.

Feliway en Adaptil kunnen het beste minimaal 1 week voorafgaand aan oudjaarsdag ingezet worden.

Adaptil tabletten voor de hond

De tabletten van Adaptil bevatten een uniek mengsel van aminozuren, GABA en vitamine B-complex, die de hond helpen zich te ontspannen. Er hoeft geen spiegel opgebouwd te worden in het bloed, dus het kan ook eenmalig gegeven worden bij stressvolle situaties. De tablet werkt na ongeveer 2 uur en hoeft maar een keer per dag gegeven te worden. Wel wordt er aangeraden om voor een optimaal resultaat naast de tabletten een Adaptil verdamper te gebruiken.

Calm® dieet van Royal Canin

Dit is een volledige voeding, voor hond en kat, dat bepaalde voedingsstoffen (o.a. melkeiwit) die een rustgevende werking en een positief effect op de gemoedstoestand hebben. Het beste is om minimaal 3 weken voor de jaarwisseling te beginnen met dit voer en door te gaan tot na oud en nieuw.

Zylkène®

Zylkène kan uw hond of kat helpen om te gaan met veranderingen of met ongemakkelijke leefsituaties, zoals vuurwerkangst tijdens oud en nieuw. Het is een voedingssupplement dat alpha-casozepine bevat, dat zorgt voor een ontspannen gevoel, zonder dat het dier suf wordt.
Het kan ondersteuning bieden tijdens de training of op de avond zelf.
Bij voorkeur wordt er in november of begin december opgestart en het mag door de voeding gegeven worden.

Telizen®

Telizen kan een bijdrage leveren aan de vermindering van angst voor vuurwerk van hond of kat. Telizen bevat de werkzame stof L-theanine. Dit aminozuur komt van nature voor in groene thee en geeft via een drietal wegen het signaal ‘ontspanning’ af op hersenniveau. Telizen is een smakelijke tablet en wordt vaak uit de hand genomen. Maar het mag ook door de voeding gegeven worden. Bij voorkeur wordt er in november of begin december opgestart.

Thundershirt® of TOP-shirt®

Thundershirts en TOP-shirt zijn een hulpmiddel bij o.a. vuurwerkangst bij hond en kat. Het werkt door het aanbrengen van druk op het lichaam, waardoor het dier rustig wordt. Het werkt volgens hetzelfde principe als inbakeren bij baby's. Dieren moeten vaak wel even wennen aan het shirt.

Oordoppen, geluidswerende koptelefoon of zonnebril

Er zijn oordoppen en geluidswerende koptelefoons speciaal voor honden op de markt om geluid te dempen. Het gebruik van deze hulpmiddelen moet aangeleerd worden. (Bijvoorbeeld te verkrijgen via www.gehoorbeschermingshop.nl en www.alpine.nl ). Ook is er een speciale zonnebril (Doggles®) die helpt bij honden die erg bang zijn voor de lichtflitsen van het vuurwerk. Deze hulpmiddelen kunnen via internet verkregen worden.

Medicatie

medicijnen kalmering vuurwerk hond dierenkliniek de paltrokClomicalm
Bij een al angstig dier zou bij trainingen een eventuele ondersteuning van Clomicalm® kunnen helpen, aangezien de werkzaamheid hiervan bij angst wetenschappelijk is aangetoond. Dit is echter alleen zinvol als u op tijd hiermee begint, want de effecten van Clomicalm® zijn pas na enkele weken te verwachten.

(Acepromazine (Vetranquil of Tranqoral))
In het verleden werd er vaak Acepromazine ingezet bij vuurwerkangst bij honden en katten, maar van dit middel is gebleken dat het uitsluitend verdovend werkt en het dier juist gevoeliger maakt voor geluid. Het dier hoort dus veel méér en hardere (vuurwerk) geluiden, maar kan niet wegrennen of verstoppen omdat "zijn poten het niet meer doen".
Dit is dus GEEN goed middel om in te zetten tijdens oud en nieuw!

(Diazepam)
Diazepam werkt angstremmend, maar ook versuffend. De angstremmende werking is minder goed dan van alprazolam.

Alprazolam
Bij voorkeur wordt het middel Alprazolam ingezet rond de jaarwisseling. Dit is een middel dat zowel angstremmend als rustgevend werkt en mag al enkele dagen voor de jaarwisseling gestart worden.
Elk dier reageert anders op dit middel, dus het is handig om op uiterlijk 30 december vast uit te proberen hoe uw dier er op reageert.

Sileo®

Sileo is een product dat in 2016 op de markt is gekomen. Het is geregistreerd voor gebruik bij honden met geluidsreactiviteit (verhoogde gevoeligheid voor geluiden). Het is een gel dat op het bekslijmvlies van de hond toegediend moet worden. Het maakt de hond minder gevoelig voor geluid en remt angst. Zie www.sileodog.com

De aanloop naar de jaarwisseling

• Maak verschillende verstopplekken in de ruimte waar uw dier het liefst verblijft. het liefst op een plek waar het geluid het minst goed te horen is, niet bij een deur of raam.

• Bedek de verstopplek met een deken om geluiden te dempen.

• Geef iets lekkers in de verstopplek zodat het een fijne, veilige plek wordt. Het liefst iets waar uw hond lang mee bezig is. Bijvoorbeeld een gevulde Kong. Kauwen werkt stress verlagend.

• Heeft u meerdere dieren? Zorg ervoor dat elk dier een goede verstopplek heeft.

• Zorg bij katten voor voldoende kattenbakken, helemaal bij buitenkatten. 1 bak meer dan dat er katten zijn! Vul voor een buitenkat, die niet graag binnen op de bak gaat, de bak eens met grond uit de tuin.

• Laat uw hond(en) op oudejaarsdag op een vroeg tijdstip goed uit aan de lijn. Doe dit op een rustige plek, waar geen vuurwerk afgestoken wordt. Zorg dat hij lekker moe wordt.

• Sluit alle ramen, deuren en kattenluikjes (bij voorkeur een dag van tevoren).

• Doe de gordijnen dicht, het licht aan en de radio of cd-speler aan (let op! Gebruik een radio/tv zender zonder vuurwerk om 0.00 uur)

• U mag uw dier gerust stellen door hem of haar bij u te nemen, te aaien en rustig toe te spreken. Denk aan een massage. Uw hond zoekt steun, die mag u ook geven. Het is niet verstandig om onrustig, druk en bang te reageren. Het is ook niet verstandig om de hond te betuttelen. Doe iets waar u zelf ook rustig van wordt, zodat u de rust op uw hond overbrengt.  Een voerpuzzel is ook een goede manier om met uw hond bezig te zijn tijdens Oud en Nieuw. 

• Straf uw dier niet omdat hij bang is! Dit zorgt ervoor dat het dier zich nog minder prettig voelt.
• U kunt natuurlijk ook nog altijd kiezen voor een vuurwerkloze vakantie met uw huisdier(en), op een vakantiepark waar geen vuurwerk afgestoken mag worden.

Dieren die buiten leven, denk hierbij aan konijnen of vogels.

Zet bij voorkeur het hok tijdelijk in een schuur of garage. Is dit niet mogelijk, zorg er dan in ieder geval voor dat het hok goed afgesloten is en/of bedekt met een (brandwerende!) deken, denk hierbij wel aan voldoende zuurstof toevoer!
Geef ook deze dieren afleiding door iets lekker te geven.
Maak voor de konijnen een lekkere voerbal waar ze even mee bezig zijn en zorg voor voldoende plekjes om lekker weg te kruipen, ook voor vogels kun je verspreid door het hok lekkers hangen.

 

Hebt u naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen, bel op nummer 0182-511215 of loop gerust even binnen op werkdagen tussen 9.00 en 19.30 uur.

Het team van Dierenkliniek de Paltrok