“Hoi Marinus, hoe gaat het? Beste Kees, eerlijke vraag, eerlijk antwoord: het is wel eens beter gegaan. Mijn lieve vader en moeder zijn allebei in 2010 gestorven en ik ben daar nog erg verdrietig van, moeder heeft erg geleden. Het gaat steeds beter met mij maar ben in mijn ziel geraakt.”

Zo begon een consult deze week en was het begin van een interessant gesprek waarin onder toezicht van de hond van Kees diepere levensvragen aan de orde kwamen, we hadden en namen de tijd. Kees en ik kennen elkaar al lang, sinds 1994.

Zulke gesprekken komen bij regelmaat voor in de spreekkamer van onze dierenkliniek en zijn niet voorbehouden aan de kamer van een arts, psycholoog of de kroegbar. De insteek van een dierenkliniek is natuurlijk de diergeneeskunde maar een heel mooie kant van ons vak is het contact met mensen. Ik zou er natuurlijk voor kunnen kiezen strikt zakelijk te werken maar zo zit ik niet in elkaar.

Vertrouwen krijgen van diereigenaren kan geen éénrichtingsverkeer zijn in mijn beleving en dus is er wederzijds vertrouwen met ruimte voor persoonlijke ervaringen. Voor ieder een vrije keuze.

Hieraan verbonden is een duidelijke visie aan mijn kant hoever wij als dierenartsen en u als eigenaar kunnen gaan om welzijn van een dier zeker te stellen. Als wij alles wat kan blindelings gaan doen is veel dierenleed verzekerd. De grenzen van de diergeneeskunde worden door uitbreiding van diagnostiek en therapeutische opties verlegd. Advocaat van het dier zijn als dierenarts komt juist in de laatste levensfase aan de orde.

Samenmet de diereigenaar uitkristalliseren welke behandelmogelijkheden nog een prettig, zelfredzaam, leven van een dier opleveren kan. Het grote verschil tussen mens en dier is dat een mens een beperking kan herkennen, accepteren en relativeren. Bij een dier ontbreekt het vermogen tot relativeren in ieder geval, wat al snel tot oneerlijk lijden kan leiden. Mooi is het ook samen te bepalen wanneer een dier sterven kan en verder gedoe niet nodig en eerlijk is.

Als onze muren eens spreken konden……..

Marinus van der Wijden, dierenarts voor gezelschapsdieren.