EISEN
Sinds jaar en dag dient een hond of kat bij grenspassage gevaccineerd te zijn tegen hondsdolheid. De regels zijn op dit punt de laatste jaren nogal veranderd. De meeste ons omringende landen stellen een rabiësvaccinatie minimaal een maand voor import verplicht. Tot voor enkele jaren geleden was het een strafbare doodzonde een hond of kat het Verenigd Koninkrijk binnen te brengen. Op een gegeven moment werd invoer van hond of kat mogelijk met een quarantaine regeling. Dit werd opgevolgd door een regeling met een bloedtest op de aanwezigheid van voldoende antistoffen. Ook deze regeling is versoepeld tot de regeling van nu, namelijk die van een correcte en tijdige vaccinatie en goed geplande ontworming. Wilt u meer weten over de actuele vaccinatie-eisen per land kijk dan op www.paltrok.nl(algemeen/vakantie, wat is nodig?) of www.licg.nlonder invoereisen.

GEVAAR?
Uit voorgaande woorden lijkt het dat het gevaar van hondsdolheid afneemt. Niets is minder waar. Er zijn landen waar hondsdolheid veelvuldig voorkomt, wereldwijd sterven jaarlijks tienduizenden mensen aan de gevolgen van hondsdolheid. Onlangs is er nog een hondsdolle pup illegaal uit Noord Afrika, waar rabiës endemisch is, naar Amsterdam vervoerd. Het dier is direct geëuthanaseerd. Alle contact personen moesten gecontroleerd worden! Gelukkig is dit voorval verder zonder schade verlopen.

In Nederland komen af en toe met rabiës besmette vleermuizen voor. Als u een dode of zieke vleermuis vindt, doe dan voorzichtig. Het dier kan besmet zijn en via een beet of zelfs speeksel kunt u besmet raken. Neem contact op met gemeente of GGD en zonodig met uw huisarts. Voor meer informatie kunt u de mooie site van het RIVM bekijken.

TANZANIA
Voor elke hond en kat die in onze praktijk tegen Rabiës gevaccineerd is, wordt er in de Serengeti woestijn, volledig gesponsord, vaccin ter beschikking gesteld. Samen met u redden we dus ongemerkt levens! Voor meer informatie: www.afya.org.

Hebt u vragen over dit of andere onderwerpen?, benader ons gerust.

Het team van Dierenkliniek de Paltrok