Dieren en hun bazen zijn verbonden met elkaar en soms lijken ze zelfs op elkaar. Als dierziekte een verschil gaat maken gaat de baas een overeenkomst met een dierenarts aan om het verschil een naam te geven, de diagnose. De behandeling beoogt weer de overeenkomst te maken met gezondheid. Discussie ontstaat als er een verschil van inzicht is tussen bazen en dierenarts of dierenartsen onderling. De betrokkenheid bij het dier is tussen allen weer de overeenkomst.

Dennen- en sparrennaalden, taxus, hulst, kerstroos, amaryllis verbinden ons mensen met de kerst, maar uw dieren verschillen daar weer in, deze zijn vaak giftig voor hen. Veel mensen vinden vuurwerk leuk en verbinden op 31 december om 24.00 uur, terwijl onze dieren daarin verschillen (zie www.paltrok.nl) en vaak lijden. We praten vaak, te vaak, over de verschillen en lijken voorbij te gaan aan de overeenkomsten, in de waan van alledag. Sportwedstrijden zouden verbinding geven via verbroedering maar deze wordt nogal eens overspeeld door het verschil in doelen en belang, de tweede plaats is helaas vaak onvoldoende. De verbinding tussen mensen staat overal onder forse maatschappelijke druk.

Onze wens voor 2017 en voor de Kerstdagen is dat wij allemaal de verbinding en betrokkenheid weten te behouden, uit te bouwen of te vinden met elkaar, bekende en onbekende mensen.

Namens het Team van Dierenkliniek de Paltrok

Marinus van der Wijden, dierenarts voor gezelschapsdieren.

kerst hond muts gecompr