chipmaandEen huisdier dat vermist wordt betekent een vervelende periode voor de eigenaar. Is de hond of kat aangereden of weggelopen? Leeft het nog? Om die onzekerheid zoveel mogelijk te vermijden is het goed een huisdier te laten chippen en registeren.


Een chip is een klein glazen buisje ter grootte van een rijstkorrel met daarin micro-elektronica met een uniek nummer. Dit nummer wordt gekoppeld aan de gegevens van de diereigenaar. Dierenasiels, dierenambulances en dierenartsen kunnen het nummer van de chip aflezen met een scanner. Op het internet kunnen de gegevens van de eigenaar in een databank opgezocht worden.


Voor honden geboren of geïmporteerd na 1 april 2013 is het plaatsen van een chip en een juiste registratie zelfs verplicht. (Zie www.chipjedier.nl). Voor katten is deze verplichting er niet, terwijl het goed zou zijn wanneer veel meer katten zouden worden gechipt. Nu kan maar een te klein deel (schatting tussen 10-20%) van de gevonden katten herenigd worden met de eigenaar!
Een goede registratie van recente eigenaargegevens bij een solide databank is noodzakelijk voor de bereikbaarheid van u als eigenaar. U kunt uw gegevens controleren op www.chipnummer.nl.


Het systeem werkt echter alleen wanneer gevonden dieren ook gecontroleerd worden op een chipnummer. Zo maakten we afgelopen jaar het volgende mee...:
"Twee eigenaren kwamen met hun kat voor een lichamelijke controle en vaccinatie. Zij vertelden dat het dier acht maanden daarvoor aan was komen lopen en hadden het dier een nieuw huis geboden. Met dit verhaal controleerden wij het dier op een chip. En jawel, het dier bleek een chip te hebben en via de internetdatabank zijn de eigenaren gevonden. Zij bleken vlakbij te wonen en de kat al 8 maanden tevergeefs gezocht te hebben met behulp van folderen, posters en Amivedi! De kat is terug gegaan naar de oorspronkelijke eigenaren. Zij waren erg blij"
Denkt u met een aanloper te maken te hebben, laat dan het dier controleren bij een dierenarts. Dit kan verdriet voorkomen.

De hele maand juni geven wij ruim 25% korting op het chippen inclusief registratie bij de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren (NDG). (26.60 euro i.p.v. 36.60 euro)


Het Team van Dierenkliniek de Paltrok.