pukk patientenkaartEind juni 2014 zijn wij na 20 jaar "overgestapt" op een nieuw computersysteem, een praktijkmanagementsysteem (PMA). Overgestapt mag ook gelezen worden als overgesprongen, want ondanks alle voorbereidingen lijkt zoiets een sprong in het diepe. Een sprong in het diepe kan in dit geval beter een sprong in de lucht genoemd worden, want we zijn "In the Cloud" gegaan.

Waar voorheen nog vertrouwd werd op kabels, stekkers en grote servers in de praktijk, gaat nu alles via het internet. Nét als de telefoon, internetbankieren, webshoppen etc., maar praktijkmanagement in the cloud voelt toch nét even anders. Op afstand staat een machine te werken waar wij via virtuele routes op in mogen loggen via de meest ingewikkelde wachtwoorden. Wachtwoorden die uitnodigen om vergeten te worden en uiteindelijk toch weer bij een aantal dezelfde blijken te zijn. Het wachten is natuurlijk op de eerste internetuitval zodat het noodsysteem in werking gaat treden, een dongel of gewoon een velletje papier.

De definitieve conversie volgde op proefconversies met allerlei proefsessies, proefwachtwoorden en proefdemo's. Nu het allemaal werkt, geweldig!
Mooie praktische indelingen, overal in de kliniek is bij elke telefoon een afspraak te maken, zonder te rennen naar de centrale agenda. Vele toepassingen zitten nog verscholen in het pakket en zullen in de komende tijd uitgevonden en benut worden. Het is nét een Sinterklaassurprise in héél veel papiertjes gewikkeld, je voelt dat je ergens doorheen moet werken maar het wordt steeds leuker.

Doel en middelen worden nog wel eens door elkaar gehaald, een auto is er om van A naar B te gaan maar wordt vaak méér dan dat. Mijn oude 2CV rijdt mij al sinds jaar en dag van A naar B en is niet meer dan 4 wielen, een stuur en een motortje.....maar wel héél mooi.
De hamer die ik erfde van mijn vader en die weer van zijn vader ramt nog steeds, mits goed gebruikt door ondergetekende, de zesduimers er vrolijk in. Gewoon een houten steel en een stuk staal, nooit veranderd. De nieuwe hamers met ergonomisch rubberen steel liggen al lang op de schroothoop omdat het handvat kapot ging.

De computer is bedoeld om ons contact met de diereneigenaar in het belang van het dier te vergemakkelijken. Het moet zo simpel mogelijk werken en niet meer dan dat.
Om dat te blijven bereiken vermoed ik dat er nog een boel gecomploeterd zal worden!

Stuurt u s.v.p. een leuke foto van uw huisdier (jpeg) naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. zodat deze op de openingspagina van uw dier kan worden geplakt. Zodoende weet uw dier bij het zien van zijn of haar foto dat dit bezoek écht om hem of haar gaat!

Marinus van der Wijden, vrolijk dierenarts voor gezelschapsdieren